Бургаският апелативен съд наложи постоянен арест на седем мъже, граждани на Нигерия и Гана, обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Те бяха задържани при акция на полицията в курорта "Слънчев  бряг" на 25 юли т.г.

Групата е свързана с престъпления по разпространение на наркотични вещества в курорта Слънчев бряг.
 

чужденци наркодилъри
БТА


Разбиха престъпна група от чужденци за разпространение на наркотици в „Слънчев бряг“

Престъпната дейност на организираната група, съставена изцяло от чужденци - граждани на Нигерия и Гана, е разбита в резултат на съвместни действия на служители от отдел „Криминална полиция“ и сектор „Специални тактически действия“ към ОД на МВР- Бургас.

В операцията са участвали бургаската жандармерия, Базовата научно-техническа лаборатория и отдел „Разследване“.
 

чужденци наркодилъри
БТА

След спецакция в София: Задържаха криминално проявен за разпространение на дрога (СНИМКИ)

Чужденците са със статут на постоянно пребиваващи в България.

Действали са в условията на ясно изразена йерархична структура и конспиративност. Всеки от групата имал определена роля, като един от тях само обикалял с колело и наблюдавал за униформени или цивилни полицаи.

Участниците в групата сменяли местата, където извършвали сделките - така често клиентът уговарял сделка с един от участниците в схемата, плащал сумата на друг, а получавал стоката от трети.

Разпространявали са основно три вида наркотици, съхранявани в специални тайници - заровени в пясъка, скрити в храстите, както и до малки търговски обекти, разположени на централната алея в "Слънчев бряг", като мястото се променяло всеки ден, а зареждането ставало в различни часове - най-вече по обяд, когато по алеята имало много хора. 
 

чужденци наркодилъри
БТА

Клиентите били подбирани много внимателно, в повечето случаи се спирали на чужденци, пласирали половин доза кокаин между 120 и 160 лева, а цигара марихуана - между 30 и 50 лв., като цената варирала в зависимост от клиента.
Галя Тенева, БТА