Заловените са от Нигерия и Гана
Престъпната дейност на организираната група, съставена изцяло от чужденци - граждани на Нигерия и Гана, е разбита в резултат на съвместни действия на служители от отдел „Криминална полиция“ и сектор „Специални тактически действия“ към ОД на МВР- Бургас.

В операцията са включени бургаската жандармерия, Базовата научно-техническа лаборатория и отдел „Разследване“. Успешната реализация е осъществена в резултат на близо двумесечно наблюдение от криминалистите.

След спецакция в София: Задържаха криминално проявен за разпространение на дрога (СНИМКИ)

Подробности за резултатите от проведената операция оповестиха на брифинг директорът на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов, зам.-окръжният прокурор на Бургас Мануел Манев и наблюдаващият прокурор Мирослав Илиев.

Установено е, че в организираната престъпна група са участвали общо осем чужди граждани - шестима от Нигерия и двама от Гана със статут на постоянно пребиваващи в България.

Действали са в условията на ясно изразена йерархична структура и конспиративност. Всеки от групата имал определена роля, като един от тях само обикалял с колело и наблюдавал за униформени или цивилни полицаи.

Участниците в групата сменяли местата, където извършвали сделките - така често клиентът уговарял сделка с един от участниците в схемата, плащал сумата на друг, а получавал стоката от трети.

Разпространявали са основно три вида наркотици, съхранявани в специални тайници - заровени в пясъка, скрити в храстите, както и до малки търговски обекти, разположени на централната алея в "Слънчев бряг", като мястото се променяло всеки ден, а зареждането ставало в различни часове - най-вече по обяд, когато по алеята имало много хора. 

Клиентите били подбирани много внимателно, в повечето случаи се спирали на чужденци, пласирали половин доза кокаин между 120 и 160 лева, а цигара марихуана - между 30 и 50 лв., като цената варирала в зависимост от клиента.

Булфото

Според данните до момента групата е правила опит  да изгради ниша за разпространение на наркотици, особено в курортите. При процесуалните действия са открити 140 таблетки екстази, над 100 джъмпера с марихуана, над 50 джъмпера с кокаин и сума в размер на около 20 000 лв. - в чуждестранна и българска валута.

На етапа са извършени множество процесуално-следствени действия, разпитани са свидетели, запознати с дейността на разбитата организирана престъпна група. Към момента седем от членовете на групата са задържани за 72 часа, продължава издирването на осмия участник в престъпната схема.

Предстои да бъде внесено искане за постоянното задържане на седемте чужди граждани.