Посланикът ни в Бразилия се завръща за обяснения по случая „Боевски”
Посланикът ни в Бразилия се завръща за обяснения по случая „Боевски” / снимка: БГНЕС, архив

Посланикът на България в Бразилия Чавдар Николов е призован да се върне незабавно у нас заради случая "Боевски". Това съобщи в интервю за Нова ТВ говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

По думите му външното ни министерство не е било информирано навреме от дипломата за освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилския затвор.

От МВнР са категорични, че от март, когато е бил освободен българинът, досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата мисия в Бразилия.

Според официалното изявление на външно министерство освобождаването на Гълъбин Боевски е "суверенно решение на бразилските власти" и е "израз на хуманно отношение" към затворника.

Както се оказахме изненадани при освобождаването на Гълъбин Боевски от Бразилия, така можем да се окажем изненадани и за задържани български граждани в чужбина. Така главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува в телефонно интервю за БНТ липсата на комуникация между институциите - Външно министерство, МВР и прокуратурата.

Цацаров съобщи, че процедурата по освобождаването на българския спортист е била задвижена доста по-рано и българското посолство е знаело доста по-рано за това. Дори предположи, че е възможно да е имало активно участие в тази процедура. "Дали е подавало информация в София, не мога да гадая, но МВнР не ни е подавало информация, а МВР е издало документи на Боевски в последния момент.

Поне още двама българи са освободени от Бразилия заедно с Гълъбин Боевски. Това каза пред БНТ журналистът Момчил Инджов, цитиран от „24 часа”. Това е част от политика, която в Бразилия се практикува от две години - експулсират се чужденци, съдени за наркотрафик, независимо каква част от присъдата вече е изтърпяна. Тук няма помилване, обясни Инджов, присъдата се зачита, т.е. остава в досието, но без да се доизлежава в другата държава.

Инджов обясни още, че Боевски не е осъден окончателно, дори няма насрочена дата за ново заседание на Върховния съд. Българското посолство в Бразилия е било уведомено за готвеното екстрадиране на 5 април, а самото решение за него е било взето и публикувано от бразилските власти на 13 март, заяви Инджов. Според него изненадата на българските институции от завръщането на Боевски в страната се дължи на липсата на приемственост между служебния кабинет на Марин Райков и правителство на Пламен Орешарски.

 

От своя страна говорителят на служебния кабинет Ивет Добромирова категорично заяви пред bTV, че нито като премиер, нито като външен министър, Марин Райков, който съвместяваше двете функции, не е получил информация за освобождаването на Гълъбин Боевски. „Марин Райков не е бил информиран по този казус нито официално, нито неофициално", подчерта Добромирова.

В сряда Боевски се прибра изненадващо в България с полет от Париж. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. В края на октомври 2011 олимпийският шампион по вдигане на щанги Гълъбин Боевски беше задържан с 9 килограма кокаин на летището в бразилския град Сао Пауло. Наркотикът беше укрит в специално приготвени тайници в три куфара. Той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.