Половин България продължава да се бори с водната стихия
Половин България продължава да се бори с водната стихия / screenshot/vbox7.com

Над 400 души от добричките села Одринци и Долина бяха евакуирани заради опасност от приливна вълна от язовир „Одринци" в следващите денонощия. Голяма част от хората са при свои близки, а други са настанени в училищата в селата Дончево и Владимирово. Заради това около 100 ученици в двете учебни заведения са разпуснати до края на седмицата.

Няколко души обаче не са искали да се евакуират. Повечето от тях са били убедени от кметовете да направят това, но двама души от село Одринци са били изведени с намесата на полицията. Възможно е евакуацията на двете села да продължи няколко дни.

Хората не искат да напускат домовете си, защото отглеждат животни, които трябва да хранят, казаха кметовете на двете села. На територията на село Долина има кравеферма и животновъди, които гледат голям брой овце. Обмисля се вариант хората да бъдат допускани до стопанствата си, поне за кратко, за да се погрижат за животните.

Полицейски служители дежурят в селата Одринци и Долина, за да бъде гарантирано опазването на имуществото на евакуираните жители.

Няколко общини остават в бедствено положение

Обстановка в страната постепенно се нормализира, но 5 общини остават в бедствено положение след падналите през последните дни порои. Регистрирано е рязко намаляване на броя на подадените сигнали от жителите на засегнатите населени места, информират от МВР.

Отменено е бедственото положение в община Долни Чифлик и градовете Стражица и Девин, но все още е в сила за общините Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас.

И тази нощ пожарникари и спасители ще извършват непрекъснато наблюдение на критичните точки по поречието на реките, както и на съответните язовири и хидротехнически съоръжения. Полицейски екипи ще продължат да осигуряват сигурността и да опазват имуществото на хората от евакуираните селища. Създадена е нужната организация при необходимост да бъдат превантивно изведени жителите и на други населени места, намиращи се на територията на бедстващите общини. Към момента няма данни за застрашени хора.

Язовирите Цонево и Камчия преливат съответно със 122 куб.м./с. и с 51 куб.м./с., а нивото на язовир Тича, който разполага със свободен обем от 3 млн. куб. м., се е повишило с 2 см. за последния час. Регистриран е спад на нивото на река Камчия от 5 см. при обособения пункт за наблюдение, намиращ се на моста към село Дъбравино. Очаква се повишение на нивото на реката при местност "Пода". Хората, които бяха евакуирани вчера, са допуснати до домовете си, за да вземат допълнителни лични вещи и да осигурят храна за животните си.

В област Бургас няма затворени пътища на територията на областта. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево. Няма данни за бедстващи хора.

В област Ямбол със заповед на кмета на община Болярово е въведен в изпълнение плана за защита при бедствия в част "Наводнение" за територията на с. Попово. Нивото на реката, преминаваща през населеното място не се покачва. Няма бедстващи хора.

Планът за защита при бедствия и за територията на гр. Елхово. Нивото на р. Тунджа е над червения праг за тревога, но към момента няма наводнени сгради и не е необходима евакуация на населението. Въведено е ограничение за движение на леки автомобили по пътя от гр. Елхово за с.Изгрев, като се използва обходен маршрут през с. Коневец. Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 457 см при критично ниво 560 см., а при гр. Елхово е 408 см при критично ниво от 395 см.

Прелива язовир „Ивайловград". Той е последният от каскада „Арда". Във Фейсбук страницата си Община Ивайловград публикува внушителни кадри. Язовирът прелива два метра над преливниците, но опасност няма. Проблеми може да има за съседните Турция и Гърция, съобщава Нова телевизия.