5 общини остават в бедствено положение
5 общини остават в бедствено положение / снимка: БГНЕС, архив

Сериозна остава ситуацията в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково след падналите през последните дни валежи. Продължава да е в сила бедственото положение в Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас. Отменено е бедственото положение в Стражица и Девин. Обстановката на територията на областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира.

Българският червен кръст ще предостави материали от първа необходимост на пострадалите от наводненията в Добричко, Варненско и Бургаско, съобщиха от хуманитарната организация. Продължава благотворителната кампания за подпомагане на бедстващите от водната стихия, като дарения могат да бъдат направени както на банковата сметка на БЧК, така и на краткия смс номер 1466 за всички мобилни оператори.

От екоминистерството съобщиха, че преливат язовирите: Камчия, Ясна поляна, Мандра, Г. Трайков, Асеновец, Боровица, Студен кладенец, Ивайловград, Йовковци, Пчелина. От МОСВ уточняват, че няма проблеми, свързани с преливането. Язовирите, които са запълнени над 90% са Въча, Цанков камък, Батак, Доспат, Тича, Ал. Стамболийски, Среченска бара.

Над 400 служители на вътрешното министерство оказват помощ на хората от засегнатите от порои и наводнения населени места. Екипи от пожарникари и спасители наблюдават критичните места по поречието на реките и състоянието на основните хидротехнически съоръжения. Осигурени са полицейски екипи, които да обезпечават сигурността и да опазват имуществото в евакуираните жители.

5 общини остават в бедствено положение
netinfo
Язовир "Цонево" прелива със 120 куб. метра в секунда като тенденцията е към понижаване, каза при инспекцията на водоема рано този следобед министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите на Василева нивото на река Камчия надолу по поречието й спада, като по данни на общината то е спаднало с около метър и половина. Министърът обясни, че тенденцията е към понижение, защото от язовир "Камчия" идват по-малки обеми води, а язовир "Тича" вече е със свободен обем и няма преливане. Министърът бе
категоричен, че обстановката е под контрол.

Василева посочи, че хидрометеорологичната обстановка се успокоила, ситуацията е нормализирана и няма опасност от приливна вълна. Министърът бе категоричен, че всички предприети мерки са адекватни и навременни, за да не се допусне риск за населените места надолу по течението на реката.

Ивелина Василева, заедно с вътрешния министър Веселин Вучков и представители на "Напоителни системи" направихме инспекция на язовир "Цонево".

По-рано вътрешният министър Веселин Вучков съобщи във Варна, че превантивно евакуираните вчера жители на варненски села ще останат извън домовете си поне до края на деня. Засега няма сигнали за мародерски прояви и кражби от домовете на евакуираните, които се охраняват от полицията и жандармерията, каза още Вучков. Вътрешният министър добави, че хората са приели с разбиране извеждането им домовете. Възрастна жена му разказала, че за първи път от 70 години напуска къщата си.

По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче е имало проблем с евакуацията. „И този път има български граждани, които не считат, че на тях няма да им се случи нещо лошо. Евакуацията е в интерес на тях и техните близки. Няма проблем кметът да разпореди принудителна евакуация и ние да я изпълним. Но трябва ли да използваме сила, за да изведем някого от жилището му. Нашата цел не е да ги вадим хората насила от къщите, а те да ги напуснат по осъзнат начин", коментира главният секретар на МВР.

Продължава контролираното изпускане на язовир "Одринци" с дебит от 2 куб. м в сек. Около обяд вътрешният министър Веселин Вучков съобщи, че се налага пълната евакуация на хората от село Одринци, Добричка община поради опасност от приливна вълна в следващите дни.

Той не скри, че евакуацията може да продължи няколко дни и обясни, че ако селото се наводни, то ще се окажe откъснато от света. Създадена е организация и хората на селата Долина и Одринци се настаняват при техни близки или в местното училище.

Министър Вучков посочи, че няколко жители на двете села отказват доброволно да напуснат жилищата си и увери, че са взети мерки за опазване на имуществото на евакуираните хора. За да се следи редът и да няма случаи на кражби и посегателства, към този момент са осигурени по два полицейски екипа в двете села. Съвсем скоро там ще патрулират по три полицейски екипа.

Свлачища и срутища са се активизирали в община Шумен след последните проливни дъждове, като най-опасните участъци се намират на ул. „Шуменска крепост", в близост до спирката на бившето „Зиено" и в село Новосел. Това информира на брифинг по-рано днес главният специалист в отдел "Превенция и дейности по защита на населението" в общината Красимир Косев.

По думите му в участъка до „Зиено" пътят е застрашен. Вече са взети мерки за укрепване на бреговата ивица и ограничаване на движението в едната лента, тъй като има опасност от пропадане при преминаване на камиони и автобуси. Активизиралото се свлачище на ул. „Шуменска крепост" пък вероятно ще доведе до евакуиране на населението, ако процесите продължат. Към момента то достига дворовете на 3 къщи, в които живеят 12 души. В село Новосел свлачището е достигнало до 7 двора. Там започва изграждане на отводнителна канавка.

След последните проливни дъждове наводнени са още избени и приземни етажи в селата Ивански, Илия Блъсков, Салманово и Белокопитово.

Обстановката в Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, ситуацията остава сериозна в Добрич, Варна, Ямбол и Хасково. При необходимост служителите на вътрешното министерство, съвместно с представители на местната власт, са в готовност да изведат жителите от засегнатите населени места.

Няма затворени пътища в Бургаско. Преливат язовирите Ясна Поляна и Ново Паничарево.

Отменено е бедственото положение в община Девин, съобщи кметът Цветалин Пенков. Предприети са аварийни мерки за възстановяване. Приблизителната предварителна оценка на щетите възлиза от 1,5 до 3 млн. лв., каза кметът. Все още има опасност да бъде прекъсната входната артерия към Девин от придошлите води на реката. Там е забранено движението на товарни автомобили. Активизирали са се много свлачища.

Запазва се ограничението за движение в една лента в районите, където има опасност от срутване. Продължават и издирвателните дейности в язовир „Цанков камък" на телата на семейството, което бе погълнато от придошлите води на река Девинска.

Пожарникари отводняват адреси в Ямбол и селата Завой и Попово. В момента нивото на река Тунджа при Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см. Към момента няма опасност за населението в Елхово. Не се налага евакуация, заяви областният управител Димитър Иванов след оглед на място на ситуацията в Елхово. Към обяд нивото на река Тунджа при Елхово е 401 см. Областният управител напомни, че нивото на реката в района достигна 436 см. през декември. Нивото на реката при Ямбол спада, което се очаква да се отрази и при Елхово. Всички институции имат готовност за действия при усложняване на ситуацията.

Язовир „Ивайловград” прелива. Той е последният от каскада „Арда”. Във Фейсбук страницата си Община Ивайловград публикува внушителни кадри. Язовирът прелива два метра над преливниците, но опасност няма. Проблеми може да има за съседните Турция и Гърция, съобщава Нова телевизия.

В сила е бедственото положение за територията на Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Нивото на река Марица към 11.00 часа при Свиленград е 427 см /понижение със 7 см/, при Харманли Ц 433 см /покачване с
2 см/, при Димитровград - 364 см /понижение с 2 см/. Екипи наблюдават дигата на реката в Свиленград. Отводнени са къщи в село Долец. Няма данни за застрашени
хора.