Политологът доц. Даниел Смилов
Политологът доц. Даниел Смилов / БГНЕС, архив
Следващото правителство няма да бъде устойчиво, вероятно след края на българското председателство на Съвета на ЕС ще има нови избори. Това прогнозира  политологът доц. Даниел Смилов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предсрочните парламентарни избори.
 
Борисов: Резултатите показват, че ГЕРБ е длъжен да направи правителство

По думите му лошата новина от провелите се избори е, че съставянето на управление от мнозинство ще бъде изключително трудно. „Най-вероятният опит ще е за правителство около ГЕРБ. Струва ми се, че може да е и правителство на малцинството с тематична подкрепа по определени въпроси“, коментира той.
 
При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%

Според него новото правителство няма да бъде добре прието от обществото за дълъг период от време и вероятно ще има по-къс хоризонт на действие – около българското председателство на Европейския съюз, а след това, може да има някакъв вид преосмисляне на управлението или нови избори.

Доц. Смилов добави, че много ще зависи от две политически сили - Обединени патриотите и ДПС.
 
Какъв е електоратът на партиите?

„Ако се постигне някакво съгласие с Патриотите, то ще бъде експлицитно. Не очаквам те да бъдат официална част от правителството. Може би ще се стигне до варианта от предходния парламент на подкрепа от страна на ПФ без министри. Макар че, той ще бъде и по-нестабилен“, посочи той.
 
По думите му въпросът за избор на партньор трябва да се реши от ГЕРБ. „Ако иска малко по-голяма стабилност, би трябвало да покани Патриотите и в правителството. Но пък участието им в правителството ще ерозира легитимността на този управленски формат, особено по отношение на партньорите на ГЕРБ в Европа“, коментира Смилов.
 
Социолог: Партиите не получиха колкото очакваха

„За „Воля“ гласовете са малко. На практика тя може да има някаква поддържаща роля в цялата формация“, посочи той. Според него не е изключено следващото правителство да получава подкрепа под скрита форма от ДПС. „А „Воля“ може да участва по-скоро като допълващ елемент в един такъв управленски формат“, каза още Смилов.