Днешният голям български празник и големият успех на Георги Господинов, който в навечерието на 24 май спечели литературната награда "Букър" с романа си "Времеубежище" се превърнаха в повод за редица емоционални постове на българските политици. 

„На 24 май - "Букър" за Георги Господинов и „Времеубежище“! Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. Честит празник на българската писменост и култура! 24 май е празникът, който безспорно носи най-много положителни емоции на всички българи. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков."Честит 24-ти май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност", написа във Фейсбук номинираната за ротационен премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. В своя пост тя благодари на учители и преподаватели за безценния труд, професионализъм и силен дух, както и на учените, творците, културните и просветни дейци за творчеството и себеотдаването им. На студентите и учениците Мария Габриел пожелава енергия, стремеж към знания и нови хоризонти.

"Днес с признателност се прекланямe пред живота и делото на покровителите на Европа - светите братя Кирил и Методий, отбелязва Габриел. И добавя, че те и техните ученици са ни дали буквите, с които започва нашето знание. Знание и за още 300 милиона души по света", отбелязва тя. "Честит #празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската книжовност. Да пребъде #делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици", написа в профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя отправи благодарност към българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна кауза: да пазят и предават българската духовност. "Тя ни е #съхранила като народ в най-трудни години. На нея трябва да се опрем и днес", пише още Нинова.Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че " в днешните времена на изпитания и превратности повече от всякога е нужно нашето единство и с нова вяра в силата на духа и в силата на общите усилия да се изправим пред проблемите и да решим кризите, за да съградим желаното настояще и бъдещето, което искаме да завещаем на децата на България." Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че дори нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат. Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете не само с меч и огън, но и с най-силното оръжие - с ум, със слово, с памет. Връх, който е в сърцето на всеки българин и който трябва да бъде изкачван и опазван всеки ден.

Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Facebook. Нашата азбука е най-големият ни принос в човешката цивилизация. Това написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.