Полицейски гаф минира дело за стрелба в хотел в Слънчев бряг
Полицейски гаф минира дело за стрелба в хотел в Слънчев бряг / sxc.hu

Поредица от гафове при изготвянето на полицейски протокол минираха скандален случай за стрелба във фоайето на хотел в Слънчев бряг и доведоха да пълното оневиняване на стрелеца - 39-годишния охранител от Русе Енчо Енев.

Екшънът се разигра на 22 юни 2013 г. Призори гардът, който бил на морска ваканция в курорта, се прибрал пиян в хотела. Скарал се с друг от гостите - 37-годишния Николай Христов от Карлово, извадил боен пистолет, насочил оръжието към главата на опонента си и стрелял пред очите на двадесетина свидетели.

За късмет, бил толкова пиян, че не улучил. След изстрела намиращите се във фоайето туристи залегнали на пода, а Христов побягнал.

Срещу охранителя е образувано досъдебно производство за хулиганство, но пък от несебърската районна прокуратура преценили, че в случая не става въпрос за престъпление, а за личен конфликт.

Това, според държавното обвинение, изключвало хулиганския мотив. Материалите по случая били изпратени на началника на полицейското управление в Несебър за налагане на административно наказание. На стрелеца била наложена глоба от 1000 лева, но той обжалвал в съда и поискал да се отмени, тъй като счел, че е незаконосъобразна.

В съдебното решение, магистратите посочват серия от пропуски при изготвянето на постановлението. И подчертават, че полицаите най-напред сбъркали фамилията на стрелеца, после ЕГН-то му, а за финал - и датата на престъплението.

Според съда сбъркана била и правната квалификация на нарушението. МВР-служителите са посочили, че гардът нарушил разпоредбите, които забраняват употребата на оръжие на политически, синдикални и културни мероприятия, но районните магистрати в Несебър посочват, че: „Не става ясно каква е връзката на възпроизвеждането на изстрела във фоайето на един хотел с посочените в закона мероприятия, при които се забранява употребата на оръжие". Затова и отменят изцяло санкцията.