Полицаите в Смолянско намалели със 120 души за две години
Полицаите в Смолянско намалели със 120 души за две години / DarikNews.bg, архив

За две години системата на полицията в Смолянско са напуснали 120 души. През 2014 дирекцията са напуснали общо 90 служители, а през следващата година - още 37 души. Назначени са едва седем души, т.е. за две години числеността на смолянската полиция е намаляла със 120 души. Данните съобщи шефът на областната дирекция на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов

„Не знам дали има друга структура, чийто щат да е намален с близо една четвърт. Към настоящия момент в ОДМВР-Смолян има близо 60 свободни работни места, като само за Районното управление в Смолян те са 12. За съжаление не се предвижда броят на полицаите да бъде увеличен значително", каза стари комисар Николай Димов.

Напуснал системата на МВР прогнозира: Надига се вълна от напускащи кадри

По думите му има районни управления като тези в Мадан и Златоград, където недостигът на служители е почти 50%. Има населени места и общини като Баните и Борино, където няма 24-часово покритие на полицаи.

„Това е част от политиката на правителството за оптимизиране на структурата. От 2013 г. действат критерии за ефективността на областните дирекции, като се поставя акцентът върху натовареността на служителите. Тук обаче не е отчетена спецификата на нашия регион. В областта има 244 населени места и осем града. Имаме сериозни проблеми за посещаване на всички тях. Въпреки това сме създали организация поне веднъж месечно наши служители да ходят във всяко населено място, но това е крайно недостатъчно. Хората искат повече полиция", категоричен беше директорът на смолянската полиция.

Други новини от Пловдив