Напуснал системата на МВР прогнозира: Надига се вълна от напускащи кадри
Напуснал системата на МВР прогнозира: Надига се вълна от напускащи кадри / dariknews.bg/архив
Борислав Мазнев в ефира на Дарик
85149
Борислав Мазнев в ефира на Дарик
Борислав Мазнев в ефира на Дарик
  • Борислав Мазнев в ефира на Дарик
  • Борислав Мазнев в ефира на Дарик

Масова вълна от напускащи кадри заради готвените промени в Закона на МВР прогнозира в ефира на Дарик подалият в петък молба за напускане адвокат Борислав Мазнев от Синдикалната федерация на служителите на МВР, който е в системата от близо 24 години.

„Недостигът на човешки ресурс в Министерството е огромен и няма как наличните кадри да отговорят на очакванията за сигурността на страната – система, която отдавна е оголена“, смята адв. Мазнев.

Той отбеляза, че служителите на МВР работят в условия на свръх натовареност и при нечовешки стрес и дори не могат да използват полагащата им се почивка, защото няма кой да ги замести.

„Готвената реформа наричам проформа, защото тя не подобрява условията на труд и е насочена изцяло към административните структури“, каза още напусналият полицай.

По думите му, през последните 5 години в сектора се е създало чувство на несигурност, наблюдава демотивация сред кадрите, корупция и драстичен спад в нивото на подбора им.

Той заяви, че вижда изход от създалата се ситуация в създаването на изцяло нов Закон и нови принципи на работа.

Адв. Мазнев използва ефира на Дарик, за да посъветва министър Бъчварова да се вслуша в професионалистите в сектора и в служителите на МВР, които са вътре в системата.

„След ноемврийските протести имахме многократни срещи и организирани Кръгли маси в Народното събрание, но резултатът от тях бе нулев, нашите аргументи не бяха чути и отидоха в кошчето за боклук“, каза още Борислав Мазнев.

/Цялото интервю с него може да чуете в прикачения аудио-файл/