/ МВР
Действията са под надзора на прокуратурата
33-годишен естонец и 29-годишна от Шумен, са задържани за притежание на наркотици след операция на служители от ГДНП, СДВР и Областните дирекции на МВР в Шумен и Русе, съобщиха от полицията.

МВР

Действията са проведени на 28 януари. Първоначално служители на ОД на МВР-Шумен задържали 29-годишната на територията на областния град. Тя е известна на органите на реда и  с регистрации за обсебване и за наркотици. При извършените действия по разследването у нея са намерени и иззети 32 г наркотични вещества - т. нар. дизайнерска дрога.

Малко по-късно служители на ГДНП, СДВР и ОД на МВР-Русе задържали на територията на столицата 33-годишен естонски гражданин, предоставил наркотиците на 29-годишната. Той пребивавал у нас без адресна регистрация и е притежавал литовски паспорт. Той е известен на органите на МВР за разпространение на наркотични вещества.

МВР

В хода на разследването е установено, че той е съпричастен към досъдебно производство, образувано в ОД на МВР-Русе, под надзора на Окръжната прокуратура в дунавския град за разпространение на наркотични вещества в Русе и региона.

При проведени действия по разследването в жилище в София, обитавано от 33-годишния мъж, са намерени и иззети 1, 230 кг високорисково наркотично вещество - дизайнерска дрога, голяма парична сума - около 10 000 лв. в различна валута, две електронни везни и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност на мъжа.

МВР

След санкция от прокурор в Окръжна прокуратура-Шумен 29-годишната жена, е привлечена като обвиняема. 33-годишният мъж, със санкция на прокурор от Окръжна прокуратура-Русе, е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, която е потвърдена за постоянна от Окръжния съд в Русе.

Работата по случая продължава под надзора на съответните прокуратури.