/ БГНЕС, архив
От бедно детство, през философ в БАН и килиите на смъртта, до върховете на политиката - вижте възхода на почетния председател на ДПС
Ахмед Доган е една от най-емблематичните и енигматични фигури в съвременната българска политика. Сочен като гарант за етническия мир у нас от едни, почти обожествяван от други, даван като пример от трети за тежко срастване между партии, бизнес и печалби за милиони, почетният председател на ДПС наблюдава зорко като Сокол процесите в държавата от своя пиедестал вече 35 години.

Той говори рядко, появява се публично още по-рядко, но винаги когато каже нещо, думите му резонират дълго. Как политическата му архитектура се превърна незаобиколим фактор в държавата от прехода до днес?

Вижте историята на Ахмед Доган.

Детството

Роден е през 1954 година в добричкото село Пчеларово като Ахмед Исмаилов Ахмедов. Изоставен от баща си малко след раждането, Доган расте бедно и е отглеждан от майка си и своя пастрок.

Ахмед Доган иска оставката на Пеевски: В ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат

Майка му Демирие решава да се омъжи повторно още когато Ахмед е само на шест месеца. Има брат - Иван Атанасов, по прякор Мечо, бизнесмен в Добрич и три сестри. Една от тях е Лейла Чаушева, съпруга на певеца Мустафа Чаушев. Дядо му бил ходжа в селото, в което живеели.
 

Ахмед Доган
Булфото


"Обичах да предизвиквам учителите и имах склонност към побоища”, пише в автобиографията си за ПГУ през 1979 г. Доган. Той е разказвал как не получавал пари от родителите си докато учи във Варна, затова решава да се оправя сам в живота.

Агент на ДС и затворник

Още по време на военната си служба през 1974 година Доган става агент на Държавна сигурност (Управление III Военно контраразузнаване). Използвал е псевдонимите „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“. Свален е от оперативен отчет през 1988 година. Досието му може да видите ТУК.
 

Ахмед Доган
Булфото


Доган е дипломиран философ от Софийския университет „Климент Охридски“, който завършва през 1981 г. след което е редовен аспирант в Института по философия към БАН. През 1985 година завършва и Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ) на Централния комитет на БКП. През 1986 година защитава кандидатската си дисертация и постъпва на работа като научен сътрудник в Института по философия.

„Автентичното ДПС“: Доган се срещна с депутатите, гласували против кабинета на ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

Според официалната му биография, през 1985 година Ахмед Доган се включва в организиране на съпротивата срещу т. нар. „Възродителен процес“, като става един от основателите на нелегална организация. Арестуван е заедно с други участници в Турското националноосвободително движение и лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници, а през март 1987 година е осъден при закрити врати от Варненския окръжен съд на 10 години лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран е в края на 1989 година.

Възходът в политиката

На 4 януари 1990 година Ахмед Доган става учредител и председател на Движението за права и свободи. Избран е за депутат във Великото Народно събрание, след което влиза във всички парламенти до 2013 година, въпреки, че системно не се явява на заседанията. Казва, че използва това време за по-полезни дейности.
 

Ахмед Доган
Булфото


През 2001 година ДПС става коалиционен партньор на Национално движение Симеон II (НДСВ) в управлението на страната, а след парламентарните избори през 2005 г. е създадена и тройната коалиция, управлявала България до 2009 г. с мандата на ДПС.
 

Ахмед Доган
Булфото


Доган е женен два пъти, а след края на втория си брак живя дълги години с манекенката Алтен Алиева, която бе ангажирана с отглеждането на дъщеря му Демет. Официално Доган има и един син - Демир Доган.
 

Ахмед Доган
Булфото


Обръчите от фирми

По време на предизборната кампания за парламентарния вот през 2005 почетният председател на ДПС гостува в Шоуто на Слави. Там той изрече една реплика, която остана да го преследва в целия му политически път. Доган каза, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически формации, става чрез „обръчи от фирми“.

Няколко години по-късно излезе и друг прословут запис, в който Доган казва пред свои избиратели в Кочериново, че той е човекът, който "разпределя порциите на финансирането в държавата“.
 

Ахмед Доган
Булфото


Скандал около хонорара на Доган от 1, 5 млн. лева избухна след като стана ясно, че той е консултирал като мениджър четири мегапроекта на правителството на Сергей Станишев – хидровъзел „Цанков камък“, „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и Хидровъзел „Тунджа“.

Нападението



Доган е начело на ДПС като председател до 2013 година.

По време на партиен конгрес на 19 януари срещу него е извършен опит за покушение. Докато говори на трибуната, срещу него на подиума се качва 25-годишен студент по архитектура и опитва да стреля с пистолет в главата на лидера на ДПС.

Моментът се предава на живо и е запечатан от стотици камери и фотоапарати. Оръжието на Октай Енимехмедов засича, а Доган се опитва да го избута от ръката му и пада на земята.
 

Мъж нападна с пистолет Ахмед Доган на конференцията на ДПС (видео)
снимки: БГНЕС, TV7, Reuters


Нападателят на Доган Енимехмедов поиска орден „Стара планина”

Срещу нападателя се спускат охранители и много делегати, присъстващи на конгреса на движението. В този ден Ахмед Доган се оттегля от лидерския пост в ДПС и предлага за свой наследник Лютви Местан. Самият той е избран за Почетен председател на Движението за права и свободи. След това става ясно, че използваният пистолет е бил газов.
 

Ахмед Доган
Булфото


Бизнесът

След това Доган влиза в бизнесначинание, като през 2018 година закупува 70% от ТЕЦ „Варна“. Тогава Държавната чешка компания ЧЕЗ продава централата на малката фирма „Сигда“ ООД, собственост на децата на Данаил Папазов, който е бивш министър в правителството на Пламен Орешарски. След това делът е купен от Доган.

В отсъствието на Ахмед Доган: Избраха Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за председатели на ДПС
 

Ахмед Доган
Булфото


Знае се, че почетният председател на ДПС обитава две резиденции - т.нар. Боянски сараи в столичния квартал Бояна и "летните сараи" на Росенец.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня