Представители на ДПС посетиха къщата на почетния председател на партията Ахмед Доган в парк „Росенец“. Шест коли днес паркираха пред дома му.

Един от тях бе депутатът Рамадан Аталай, който беше изключен преди дни от парламентарната група, както и Джевдет Чакъров. 

БГНЕС


След срещата Джевдет Чакъров направи изявление пред медиите, на което заяви, че „връщане назад няма. 

„ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността“, каза той на излизане от среща с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Очаквайте в скоро време обръщение на нашия почетен председател. Нашите колективни органи не функционират и това повече не може да продължава“, посочи Чакъров. Той заяви, че трябва да има стабилност в страната и да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство.

БТА


„Това са манипулации“ - така депутатът Рамадан Аталай, който преди дни беше изключен от парламентарната група на ДПС, отговори на въпрос на журналисти в Бургас ще има ли продължение на срещите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и с председателя на движението Делян Пеевски утре.

"Не вярвам, че след като вече е решено, че връщане назад няма, да се проведат други срещи“, посочи Аталай. Запитан какво има предвид под „връщане назад няма“, той отказа коментар.

БТА

Младежкото ДПС застана зад Ахмед Доган. Това става ясно от пост във Фейсбук. 

"От младежката организация на Движението призовават за разум, сплотеност и единство. Подкрепяме единството и заедността на партията и заставаме категорично зад почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган", се посочва в публикацията.  



В нея се отбелязва още, че каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволят лукса да се борят помежду си и да спъват развитието на младите хора да живеят по-свободни в един по-добър свят, който те имат куража да изградят за себе си.

"В последните дни ставаме свидетели на чертаене на разделителни линии, вместо призиви за единство и заедност. Това са тревожни събития за Движението за права и свободи", добавят от там.

Росенец
БГНЕС

Напрежението в ДПС дойде след гласуването на проектокабинета "Желязков". След като президентът Румен Радев връчи първия мандат на 1 юли за съставяне на правителство на най-голямата по численост Парламентарната група на ГЕРБ-СДС от коалицията предложиха за министър-председател Росен Желязков и кабинет от 19 министри. На 3 юли парламентът не избра за премиер Росен Желязков. "За" проктокабинета гласуваха всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68 и 30 от ДПС, "против" гласуваха 14 народни представители от Движението за права и свободи, както и един въздържал се. Преди гласуването Рамадан Аталай от ДПС каза, че отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента. По думите му има директно разпореждане от почетния председател парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството.

Преди дни депутатите от ДПС, гласували "против" проектокабинета "Желязков", излязоха с отворено писмо до почетния председател Ахмед Доган. В писмото се заявява, че те са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на Доган. От началото на този парламент от групата бяха изключени трима депутати - Айсел Руфад, Джейхан Ибрямов и Рамадан Аталай.

В Народното събрание вчера председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че темата дали ДПС се разпада, не седи на дневен ред. Другият председател на ДПС Джевдет Чакъров каза преди дни, че е видно, че има едно еднолично управление в ДПС, което води до това напрежение и в парламентарната група, и в структурите. Израз на това беше гласуването, което се проведе в парламента за правителството, което беше предложено от ГЕРБ-СДС, добави той.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Ирина Евгениева, Галина Тенева/БТА