/ БГНЕС
Патриарх Неофит пристигна в село Байлово за погребението на дядо Добри, който почина на 13 февруари на 103-годишна възраст. Десетки свещенослужители и стотици миряни са в храма на селото, за да се простят с добрия старец, информира в. "24 часа".
 
По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит по повод кончината на Добре Добрев, изпратено от пресслужбата на Светия синод.
 
13 февруари: Отиде си Дядо Добри

Още като млад Дядо Добри помагал на хората в селото и делил залъка си с тях. По време на бомбардировките над София през Втората световна война е убит негов приятел и от тогава дядо Добри се посвещава изцяло на Бога, разказва кметът на Байлово Бойко Неделчев.
 
Години наред добрият старец събираше пари и правеше дарения на храмове и манастири в страната, спеше на земята и не оставяше и стотинка за себе си. Дядо Добри е най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Дядо Добри погребение
БГНЕС

Срещнах Дядо Добри: Искрени истории за светеца от Байлово и уроците, на които ни научи

Малката постройка, в която живя дядо Добри в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий", ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.
 
Дядо Добри не обичаше шума около себе си, споделя Ана Цветкова, библиотекар в читалището в Байлово и призова към смирение.

Дядо Добри погребение
БГНЕС