Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове
Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове / снимка: БГНЕС, архив
Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове
82274
Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове
  • Подписват до дни договорът за ремонта на българските МиГ-ове

До няколко дни трябва да бъде подписан договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29. Това обяви в Стара Загора военния министър Николай Ненчев.

В града той се срещна с военнослужещите от Втора тунджанска механизирана бригада, ръководството на военното формирование и областния управител Георги Ранов. След това министър Ненчев направи инспекция и на военния полигон в близкото село Змейово.

Министър Ненчев защити договора с Полша за ремонта на изтребителите

Министър Ненчев не пожела да конкретизира за коя дата се преговаря с полската страна за подписването на така дискутирания договор за ремонт на изтребителите МиГ-29. Обсъждаме няколко варианта и ще изберем най-удобния, коментира той.

„Смятам, че направихме една много категорична крачка към по-тясната интеграция на България в рамките на Европейския съюзи с НАТО с това споразумение. В началото на моя мандат ясно осъзнах проблемите пред българската авиация и положих всички усилия да намерим възможно най-доброто решение”, заяви Ненчев.

Министърът аргументира изборът си, страната ни да подпише договор именно с Полша така: „Решението ми беше продиктувано от две основни неща. На първо място санкции на ЕС спрямо Русия. На второ, цената, която беше по-изгодна”.

Държавата няма пари за нови изтребители

„За мен е важно авиацията да бъде изправена на крака. Дали ще бъде модернизация или ще бъде ремонт, това ще оставя на полската страна да реши. За мен е важно този договор да бъде изпълнен и тези двигатели да бъдат доставени в България, за да имаме сигурност и гаранции, че сами ще продължим да охраняваме въздушното си пространство. Изпълнявайки това споразумение, България има 100% сигурност, че ще продължим да го изпълняваме това задължение, както си вършим работата и към днешна дата”, обясни още министърът на отбраната.

При посещението на Николай Ненчев в Стара Загора стана ясно, че все още няма развитие по случая с 40-те декара, които военното министерство трябва да предостави на общината за довършването на най-новия парк в града. За тази възможност говори премиерът Бойко Борисов при откриването на съоръжението в края на месец септември. Работим по въпроса да съкратим сроковете, коментира министър Ненчев.