Подписаха новия колективен трудов договор в образованието
Подписаха новия колективен трудов договор в образованието / sxc.hu


Просветното министерство и синдикатите подписаха в неделя колективния трудов договор в системата на средното образование, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

В него не е записан твърд ангажимент за увеличение на заплатите догодина, а текст, че страните ще работят за 10% увеличение на основната работна заплата и 20% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове в обсъжданията на новия бюджет за 2017 г.

Вдигат учителските заплати с 10% от догодина

Синдикатите и МОН ще работят и за въпроси, свързани с финансовото осигуряване на изпреварваща професионална квалификация на учителите, които ще преподават новото учебно съдържание, както и допълнителна квалификация за изграждане на умения за работа по проекти и програми в системата на образованието.

В договора е разписано още, че средствата за представително облекло се увеличават на 360 лева. Страните се споразумяха обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.

Синдикати: Учителската професия е по-рискова и стресираща от тази на полицаите

От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния стават 30 лева. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.

Колективният трудов договор е валиден за две години.