Вдигат учителските заплати с 10% от догодина
Вдигат учителските заплати с 10% от догодина / снимки: БГНЕС

Учителските заплати ще бъдат повишени с 10 на 100 от 1 януари 2017 година. Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева по време на Националния учителски събор, който се проведе в зала Арена Армеец. На него присъстваха още президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министър Кунева заяви, че от първи октомври тази година се увеличават парите за квалификация на преподавателите, както и средствата за учителите, които са класни ръководители.

"Искам да знаете, че за мен водещите цели са две - първата, учителят да е в центъра на образователната система, което означава да повишим значително общественото признание и репутацията на учителската професия, и да поставим образованието в центъра на стратегическото развитие на страната. Ден след ден, месец след месец, година след година. И няма да е прекалено да кажа - десетилетие след десетилетие. Втората цел - да отворим системата към нуждите на обществото, към партньорите, общините, местната власт, бизнеса, научните центрове, издателите, университетите", каза Кунева.

Вдигат учителските заплати с 10 от догодина
netinfo

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна заяви, че учителите са най-важната професионална област в България, пред която всички политици трябва да застанат мирно и да замълчат.

"Когато толкова много учители на България са в една зала, това, което политиците трябва да направят, е да застанат мирно, да ви погледнат в очите, да ви чуят", каза държавният глава пред Националния учителски събор.

Вдигат учителските заплати с 10 от догодина
netinfo