Подарете надежда на дете в беда
Подарете надежда на дете в беда / снимка: BGNES
Петото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда", която е по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, започва днес.

Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения.

В предишните издания на инициативата бяха събрани общо 7 384 953 лева. Подпомогнато беше лечението на над 169 деца, закупени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 5 878 820 лева за над 49 детски клиники и лечебни звена.

Мобилните оператори "М-Тел", "Глобул", "Вивател" и БТК отново се обединяват в подкрепа на благотворителната инициатива, като осигуряват телефонни линии за обаждания и изпращане на SMS. За мобилните оператори номерът е 1117 - без код, а за БТК - 0900 1117. Цената на един SMS е 1 лев.

Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210 и с банков код BIС: UBBSBGSF, ОББ, клон "Централен".

За първи път по време на кампанията средства ще се набират и чрез продажбата на картички и стикери за автомобили на цена 1 лев. Продажбата на картички е съвместна инициатива с вестниците "Труд" и "24 часа". В близо 10 хиляди пункта в цялата страна от днес всеки, който желае, ще може да се включи в кампанията с покупката на коледна картичка с логото на инициативата.

Дарик радио и тази година е медиен партньор на инициативата.

Със събраните средства, освен че ще се помогне за лечението на болни деца, инициаторите се ангажират да бъде закупен и нов апарат за генетично изследване на бременни жени и деца за Националната генетична лаборатория към "Майчин дом" в София.