Шест станаха починалите от коронавирус у нас. Последният починал е в Кюстендил. Общо 331 вече са случаите на коронавирус в страната. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг, даван всеки ден.

18 са новите потвърдени случаи на коронавирус, като има 5 нови случая в Благоевград, във Варна са два, в Смолян - 1, в София са 8 и в Шумен има нови двама.

Борисов: Светът се готви за 3 месеца епидемия, за после няма пари (ВИДЕО)

122 от заболелите са настанени в болници, 8 от тях са интубирани. В София в болница са 59 човека, от които 6 са интубирани.

Починалият от коронавирус в Благоевград мъж е с една положителна и една отрицателна проба. Новите 5 заразени не са били контактни с него.

Пета жертва на COVID-19 у нас

Всички, които са били на първа контактна линия в "Света Ана" са били тествани, няма как да бъде тествана цялата болница, посочи още ген. Мутафчийски.

Има изписан пациент от "Пирогов" и един от ВМА днес.

Най-вероятно ще ни сполети това, което сполетя и Испания, и Италия. Все още хората се разхождат на улиците, посочи още той.

Щабът с брифинг само веднъж на ден в Министерския съвет

"Не сме започнали още, никакво плато, никакъв пик, наистина се удържа положението, най-вероятно карантината дава своите резултати. Не е малка цифрата, но няма такъв бум, както при другите държави. Единственото успокояващо нещо е, че нямаме смъртност. Защото дори и да не сме открили болните, няма как да се скрият труповете. Имаме петима починали", каза още Мутафчийски.

Има все повече предложения, постъпили в щаба, на лица, които искат да бъдат доброволци. Те ще бъдат включени в дейности, където могат да бъдат необходими. Най-активни са хората от големите областни градове като София, Пловдив, Бургас и други.

В България има около 3260 доброволци, обучени, подготвени и екипирани преди всичко за действия при пожари, защита на населението и преодоляване на последиците от бедствия и аварии. Това са доброволци в 233 общини, ръководени от кметовете. Те ще бъдат разпределени по КПП-тата и ГКПП-тата.