/ iStock/Getty Images
След тежко боледуване от коронавирус в истанбулска болница на 93-годишна възраст почина дългогодишният член на настоятелството на Българската екзархия в Истанбул Димитър Михайлов Атанасов. Това съобщи за Васил Лязе, председател на Управителния съвет на Фондацията на православната църква на Българската екзархия.

Атанасов е роден в Истанбул на 8 ноември 1928 г. в семейството на Михаил и Благородна, изселници от костурското село Прекопана - Перикопи в Гърция. Завършва българското училище в Цариград, след което продължава образованието си в Австрия.

Още от дете е деен член на българската общност, пее в църковния хор, което е правил допреди няколко години. Близо 40 години Димитър Атанасов е член на настоятелството на българската общност.

Поддържал е много добри отношения с Вселенската патриаршия, бил е личен приятел на вселенския патриарх Вартоломей, който го е удостоил с почетната титла "архонт".

За приноса му за поддържане на българското самосъзнание и на църковната дейност сред сънародниците ни в Турция Димитър Атанасов е награден от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, както и от Св. Синод на БПЦ с орден "Св. Климент Охридски" - първа степен.
БТА