/ iStock/Getty Images
Общността на православните българи в Истанбул отбелязва великденските празници в домашни условия и без ходене на църква заради въведения в Турция локдаун.

От 29 април до 17 май в цялата страна е в сила "пълно затваряне", което включва забрана за излизане от домовете без специално разрешение.

Преди пандемията българските църкви "Свети Стефан" и "Йоан Рилски" в Екзархията, църквите "Свети Георги" и "Константин и Елена" в град Одрин преливаха от цариградски българи и туристи от България, Гърция и балканските страни, дошли специално за великденските празници.

Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха Възкресение Христово при строги мерки (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тази година поради пълния локдаун българските православни църкви в Истанбул останаха празни, без традиционните служби за Първото и Второто възкресение на Исус Христос.

Заради локдауна туристическите агенции анулираха предварително заявените обиколки в парковете на Истанбул с цъфнали лалета, които са любима атракция за туристите. Така тази година Истанбул е необичайно пуст по Великден.

Митрополит Григорий: Благодатният огън е едно от доказателствата за Възкресение Христово (ВИДЕО)

Цариградски българи разказаха, че заради епидемията от COVID-19, тази година отбелязват празника в тесен кръг, в домашна обстановка, без да ходят на църква. Спазили са обаче традиционните ритуали - молитвата, обикаляли са вкъщи със запалени свещи, сложили са великденска трапеза с боядисани яйца и козунаци, а в полунощ са се поздравили с "Христос Воскресе - Воистину воскресе". Проследили са по българската телевизия пристигането на Благодатния огън в България, а по мобилните телефони и чрез интернет са се поздравили с деца, внуци и роднини от близо и далеч, пожелавайки си най-вече здраве и по-скорошно отминаване на епидемията.

"Важното е, човек да носи вярата в сърцето си, където и да е, когато и да е. Това е главното, към което нашата малка, но сплотена общност се придържа, за да съхраняваме изконните християнски традиции и да ги предаваме на бъдещите поколения", заяви председателят на българската православна общност Васил Лязе и честити Великден.
БТА