/ iStock/Getty Images
Медици от COVID-отделението на УМБАЛ-Пловдив са спасили 91-годишен мъж с коронавирус и множество придружаващи заболявания, предава NOVA.

Министър Ангелов: Ситуацията в Пловдив е изключително добре контролирана

Според техни наблюдения, няма друг такъв случай в цялата страна, където успешно да е излекуван и изпратен вкъщи в много добро състояние толкова възрастен човек.

"Освен напредналата възраст, която е безспорен рисков фактор, болният е имал и множество съпровождащи заболявания като сърдечна, дихателна, бъбречна недостатъчност, захарен диабет, артериална хипертония. Или казано по друг начин - беше полимобриден пациент," казва един от лекуващите медици - д-р Живко Данчев.

Пациентът е приет в болницата в тежко състояние, защото като всеки човек на възраст над 90, е с отслабена имунна система и инфекциозните заболявания протичат по-тежко, казват от болницата.

Разказ от първо лице за борбата с COVID-19: Говори лекар (ВИДЕО)

„В хода нa лечението настъпиха и сърдечни усложнения, което още повече утежни клиничната картина. Справихме се, макар че се наложи да престои по-дълго време в отделението - около 20 дни, а не като останалите болни, които се възстановяват за около две седмици", каза д-р Данчев. 

Досега през отделението за COVID-19 са преминали 30 пациенти, от тях 24-ма са излекувани и изписани, в момента трима със съмнение за коронавирус, се изследват, за да се доуточни диагнозата. около 20 дни, а не като останалите болни, които се възстановяват за около две седмици", каза д-р Данчев.
nova.bg