Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), коментира по NOVA неговата гледна точка за казуса със забавеното подписване на указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Президентът подписа указа за освобождаването на главния секретар на МВР
 
Указът за Маринов не беше подписан до 19 септември, защото според настоящия президент Румен Радев не бе спазена процедурата. Държавният глава подписа указа в сряда и депутатите още в четвъртък (20 септември) освободиха от постовете им подалите оставка министри на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев, а на тяхно място избраха предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството - Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

Депутатите избраха тримата нови министри в кабинета "Борисов 3"
 
„Диалогът между институциите е в основата на демокрацията. За съжаление президентът Румен Радев е един лидер на опозицията, отколкото истински президент. Той е президент популист и се бори за народната любов на всяка цена. Неговата стратегия е добра за него, но е вредна за България”, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът отрече да има война между институциите
 
„Радев се бори за народната любов и това е популистко. Той си е направил добре сметката, че рейтингът на Народното събрание е много нисък - около 15%. Следователно едни други 85% от обществото не одобряват действията на народните избраници. Радев громи Народното събрание още от ден първи, когато ги обиди”, каза още Плевнелиев.
 
„За мен не са тайна зависимостите на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в едно много сериозно противопоставяне с Кремъл по отношение на два стратегически проекта, които са от геостратегическа важност за Русия. Ще има много сериозен сблъсък в България по тази тема. Единият е амбицията на правителството да станем член на еврозоната. В нея ще се случи новата вълна на интеграция. Същевременно се притеснявам, че държавният глава ще направи всичко възможно да се противопостави на този важен ход за България, от който в Кремъл ще ги заболи”, допълни Росен Плевнелиев.

Цацаров: Не използвайте трагедията край Своге за политически цели, грозно е
 
Той коментира тежката катастрофа край Своге на 25 август, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени, и последвалите оставки.
 
Всеки един министър трябва да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в правителството е екипна игра. За мен е много важно новият регионален министър да влезе моментално и да провери кой е проектантът на този критичен участък. Да се види спазен ли е проектът, направен ли е ремонтът както трябва. Да се санкционират всички по веригата”, заяви Плевнелиев. Според него, ако се окаже, че става въпрос за технически проблем, новият министър трябва драстично да промени договорите за строителство и да има много по-големи наказания.

Всичко за трагичната катастрофа край Своге на 25 август четете тук
 
Задачата на министъра оттук нататък е също така да погледне не само към Своге. Най-вероятно има още стотици такива критични участъци от националната пътна мрежа. Точно там трябва да се фокусират действията и да се направят нови проекти, ако се налага”, на мнение е Плевнелиев.
 
„По мое време констатирахме, че независим контрол от страна на Пътната агенция върху случващото се по българските пътища няма. Ние започнахме да изграждаме това от нулата”, допълни президентът.
nova.bg