Плевнелиев предлага Кети Маркова за съдия в Конституционния съд
Плевнелиев предлага Кети Маркова за съдия в Конституционния съд / БГНЕС

Росен Плевнелиев предлага Кети Маркова за съдия в Конституционния съд. Президентът прави това в изпълнение на обещанията си, дадени по време на предизборната кампания, относно принципите, които ще се следват при назначаване на висши държавни длъжности.

Сред мотивите на държавния глава за номинацията са "професионалният опит, авторитетът, с който съдия Маркова се ползва сред колегите си, както и желанието й да работи за върховенството на Конституцията, защита на основните права и свободи на гражданите и за утвърждаване на страната като модерна европейска правова държава", обясняват от президентската институция в съобщение до медиите.

Маркова е в наказателната колегия на Върховния касационен съд. Държавният глава възнамерява, след завръщането си от САЩ, да издаде указ на назначаването й, като изразява надежда кандидатурата й да получи общественото одобрение. Според него публични и прозрачни назначения са възможни, когато „кандидатът се представи своевременно, когато открито се оповестят мотивите за неговия избор и се даде възможност на обществото да изрази мнение и то да бъде взето предвид".

Кети Маркова има 25-годишен стаж като съдия, преминал последователно през всички съдебни инстанции. Има почетен знак от Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност през 2012 г. Определена е и за съдия със съществен принос в правоприлагането в областта на интелектуалната собственост през 2008 г.