Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия
Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия / БГНЕС
Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия
88095
Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия
Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия
  • Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия
  • Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Русия

Брекзит няма да спре Украйна по пътя й към ЕС. Това заяви президентът на страната Петро Порошенко, който е на посещение у нас. Според украинския държавен глава след излизането на Великобритания, Европейският съюз ще стане по-силен.

Попитан от украински журналист наистина ли България е отказала да участва във военна флотилия в Черно море, президентът Росен Плевнелиев отговори, че балансът в Черноморския регион е тотално разрушен и България ще търси гаранции за своята сигурност, но в легитимния формат на НАТО.

Росен Плевнелиев: Крим е Украйна и Украйна е Европа

"Нищо не може да попречи на Украйна по пътя й към Европейския съюз, Брекзит също", заяви украинският президент Петро Порошенко след среща с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

"Брекзит е изборът на народа на Великобритания. Някои смятат, че е разрушително явление. Аз не съм сред тези политици. Напротив. Убеден съм, че след Брекзит, Европейският съюз ще стане по-силен и ще намери достоен отговор на тезите на популистите, които са безотговорни. Ние искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна. Ние ще бъдем в ЕС. Завършваме процедурата по ратифицирането на асоциирането, ще разширим сътрудничеството си в различните сектори, ще направим необходимите реформи. Нашият път към ЕС продължава. Нищо не може да му попречи", добави той.

Плевнелиев: ЕС е длъжен да говори със силен глас за Украйна

Украински журналист попита президента Росен Плевнелиев наистина ли България е отказала да участва във военна флотилия в Черно море. Българският държавен глава отговори, че при толкова много заплахи в Черноморския регион, България ще търси гаранции за своята сигурност в легитимния формат на НАТО.

"Това означава, че всяка една инициатива, зад която ние ще застанем, може да се случи единствено във формата на НАТО и търсим именно такова решение. Всяка една държава членка на НАТО може, трябва и ще се радваме да бъде част от този формат от мерки за повишаване на гаранциите за всяка една от държавите", добави Плевнелиев.

Той изрази увереност, че на срещата на върха на НАТО във Варшава след седмица ще бъдат взети решения, които ще дадат допълнителни гаранции за сигурността на източния и южния фланг на Алианса. Плевнелиев изрази надежда, че ще бъдат предприети мерки за гарантиране сигурността на Украйна.

"Не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация на Крим от Руската Федерация. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", повтори за пореден път Плевнелиев.