Плевнелиев: ЕС е длъжен да говори със силен глас за Украйна
Плевнелиев: ЕС е длъжен да говори със силен глас за Украйна / снимка: Пресцентър на президента

Ситуацията в Украйна и въпроси от европейския дневен ред в контекста на кампанията за избор на членове на Европейския парламент, обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Германия Йоахим Гаук. Със срещата на двамата в двореца Белвю в Берлин, която продължи близо час, започна двудневното работно посещение на президента Плевнелиев във Федералната република, предаде пресслужбата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук са споделили мнението, че по украинската криза Европейският съюз е длъжен да говори със силен глас. „Събитията в Украйна са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че всеки днес в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и на основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата”, заяви Росен Плевнелиев след срещата си с президента Гаук.

„Не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила. Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция”, категоричен беше държавният глава.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект. Българският президент отново заяви, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори. „Дали ще има федерализация или централизация е решение на самите украинци и те трябва да имат шанс да изградят бъдещето си”, коментира Росен Плевнелиев. Той допълни, че ЕС трябва да работи да се даде шанс на украинския народ да каже мнението си на демократични избори, вместо „Великите сили” да определят бъдещето на една или друга нация. „Това ни връща назад в миналото и е много опасно”, подчерта държавният глава.

По време на разговора президентът Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани, който България твърдо подкрепя.

По отношение на предстоящия европейски вот за членове на Европейския парламент, който ще определи и председателя на бъдещата Европейска комисия, двамата президенти изразиха надежда, че провеждането на качествен дебат ще излъчи компетентни и силни представители в ЕП.

„Искаме да видим един интегриран и силен Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на „периферия” и „Велики сили”, решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция”, обобщи българският президент.

В първия ден от работната си визита в Германия Росен Плевнелиев разговаря и с депутати от Бундестага. Държавният глава ще има среща и с българската общност в Берлин.