Плащат на баби и дядовци да отглеждат внучетата си
Плащат на баби и дядовци да отглеждат внучетата си / Sofia Photo Agency
Баби и дядовци ще могат да отглеждат внуците си срещу допълнително възнаграждение по програмата за подкрепа на майчинството. Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на заетостта, които парламентът обсъди на първо четене. Това бе и едно от решенията на съвета на управляващата коалиция, взето на заседанието през май в Банско. Пенсионерите, които гледат внучета до 3-годишна възраст, в рамките на програмата ще получават пенсията си и минималната работна заплата, която се очаква да стане 240 лева през следващата година.

Досега в програмата за подкрепа на майчинството бяха включени само безработни без пенсионери. Промените целят завръщането на майките, които имат малки деца до три години, на работа и предвиждат достъп до пазара на труда на хората, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и включването на пенсионерите в обучителните програми за заетост. Безработните, които ще се обучават по програмите, ще имат вече и групова рискова застраховка, гласи друга промяна.

Народното събрание обсъди и законопроект за уреждане на трудовите осигурителни права на българските медици, които бяха в затвора в Либия. Предвижда се българските сестри да получат осигурителни вноски за сметка на републиканския бюджет в размер на около 30 хиляди лева за времето, през което са били в затвора, както и годините зад решетките да им бъдат признати за осигурителен стаж. Законът обаче не се отнася за д-р Здравко Георгиев, който не беше сред помилваните. Ако медиците попълнят и подадат необходимите декларации пред НАП, те ще бъдат освободени от здравните вноски, дължими за периода, като това е правило, отнасящо се за всички български граждани в чужбина.

По-рано днес НС обсъди промени в Закона за насърчаване на заетостта, които позволяват на пенсионерите да се възползват от всички активни мерки на пазара на труда, да бъдат обучавани по програмите за заетост и да гледат внуците си до 3-годишна възраст срещу минимална работна заплата, добавена към пенсията в рамките на програмата „В подкрепа на майчинството".

Депутатите обсъдиха и законопроект, който позволява на медиците ни, задържани в Либия цели осем години, да имат право на трудов и осигурителен стаж за това време за сметка на държавния бюджет, както и да бъдат освободени от плащане на дължимите за периода здравни вноски и да получат допълнителни пенсии.