План Б за България са допълнителни количества от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни, както и 480 хил. дози на Moderna за същия период. Това разкри на пресконференция във Варна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод проблемите с доставките на ваксини от страна на AstraZeneca.

„По отношение на ваксините искам да кажа нещо, което снощи подготвихме с моя екип. Искам да ви разкажа от къде идва моето разочарование в тази ситуация. В края на миналата година изпратихме форма за поръчка по договора на ЕК с AstraZeneca, по който трябваше да получим 4 млн. 518 323 дози. Те трябваше да бъдат доставени в рамките на 7 месеца. Първият месец трябваше да имаме 451 832 дози – дотук добре, всичко върви по план. Края на януари „АстраЗенека“ уведоми медиите, че ще намали доставките в първо тримесечие с 60%. Това означава, че ще получим дози на 7 февруари 48 000, на 14 февруари – 74 000, на 28 февруари – 138 126. Общо 261 000 дози. На 15 февруари компанията изпрати разпределението на ваксините до края на месеца, от което се вижда, че на 26 февруари ще тръгнат 87 000 дози, на 28 февруари – 54 000 дози“, обясни проф. Ангелов.

БСП предлага България да закупи руската ваксина „Спутник V“

По думите му така общото количество за февруари следваше да бъде 260 000 дози.

„На 22 февруари получихме нова информация, с която се актуализира планът и вместо двете доставки от 142 000, България ще получи една доставка от 52 800 дози, която ще пристигне вероятно или в събота, или в неделя, или в началото на месец март. Това е поводът за вчерашната ми реакция. Не ми се иска да обяснявам през какъв ад трябваше да преминем в Министерството на здравеопазването. Чакахме всеки един час да има решение от AstraZeneca кога ще тръгне камионът, самолетът чакаше на пистата да излети да вземе ваксините. За мен това е несериозно и няма да позволя, независимо колко е голяма компанията“, допълни той. „Нека да правят каквото искат, аз съм бил в лечебно заведение, решавал съм проблемите. За един болен е най-важно своевременното лечение. Такива корпоративни реакции ме дразнят. По отношение на Pfizer, очакваме доставки. План Б е следният – договорили сме допълнителни количества от 1 млн. дози на Pfizer, които ще дойдат от март до юни. Договорили сме 480 000 дози на MOderna, които ще дойдат в месеците от март до юни. Второто стана с решение на Министерски съвет“, каза той.

Костадин Ангелов с остра реакция срещу AstraZeneca

„Много ми е неприятно, че тази тема започва да се експлоатира политически. Политиците започват да използват темата, говорейки политически, без да гледат медицината и медицинския резултат. Това за мен е безотговорно – да използваш страха на хората и да го малтретираш в публичното пространство, като очакваш да получиш политически дивиденти. Съжалявам, не го разбирам. Очакваме да има нова реакция след снощното заседание на Европейския съвет, там също имаше критики към „АстраЗенека“, посочи той. По думите му втората доза на всички хора се пази в хладилниците на РЗИ. „Дозите за участниците в секционните комисии също са запазени като брой. Очакваме те да бъдат подадени. Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата започват да се случват“, каза още здравният министър.

Борисов: Производителите на ваксини стриктно да спазват договорите за доставки (ВИДЕО)

Министърът отговори и на въпрос по отношение на евентуалното закупуване на руската ваксина, след като БСП внесе предложение в парламента за двустранни преговори с Русия. По думите на Ангелов е много важна регулаторната гледна точка - оценката на европейските експерти в лицето на Европейската изпълнителна агенция за лекарствата, които в момента разглеждат "Спутник V", впоследствие и финалната дума на Европейската комисия. В такъв случай, след като бъдат взети решения на централно европейско ниво, България ще вземе количества и от руската аденовирусна ваксина.