Мъж и кучето му са били нападнати и нахапани от питбул, докато се разхождат на улицата, съобщава NOVA.
 
Проф. Иво Панов, председател на Съюза на преводачите, се разхождал с домашния си любимец, когато, по думите му, друг мъж насъскал питбула си. Животното изскочило от храстите и атакувало първо домашния любимец на Панов. Той тръгнал с кучето си в друга посока, за да раздели двете животни, но стопанинът на питбула извикал след него да се върне, докато го обиждал.

Питбул уби дете в пазарджишко село
 
„Обясних му, че моето куче е нахапано от неговото, стресирано е и е ранено и няма никаква логика да се върна, за да ги оправим”, обясни още проф. Иво Панов. Десет минути по-късно, след като Панов направил забележка на човека да завърже агресивното животно, той му казал нещо и питбулът тръгнал, но този път към самия него. Кучето го съборило на земята и го захапало за крака.
 
По думите на Панов стопанинът на питбула просто си прибрал животното си и без да направи нищо, за да му помогне, си тръгнал.
 
Панов разказа, че вече е принуден да ходи въоръжен с палка. „След като видях такава агресия – и от куче, и от човек, след като не мога да бъда защитен от държавата, трябва аз за се защитя”, каза нападнатият мъж.

Питбул нападна домашно куче
 
„Става въпрос за самосъзнание, човек трябва да бъде отговорен, да знае как да отглежда едно животно, да го разхожда и да осигури безопасност на всички”, посочи дресьорът Иван Пасков.
 
 „Няма никакви специални изисквания към стопаните, които искат да отглежда опасни породи кучета. Страшното е, когато хората обучават кучето в това да напада други хора, това е просто неразбираемо”, коментира д-р Марина Иванова, директор на Фондация „Четири лапи”.

Питбул нападна мъж в Козлодуй
 
Тя разказа, че има държави, в които за отглеждането на определени породи кучета има определени изисквания и обучения. 
 
В крайна сметка, след като пострадалият е подал сигнал в полицията, стопанинът на питбула е получил предупредителен протокол.
nova.bg