Парламентарната група на БСП решава днес дали да изключи депутата Георги Кадиев. Това съобщи самият народен представител в профила си във Фейсбук след заседание на групата, продължило до късно вчера.

Пред Дарик Кадиев уточни, че новото заседание, на което ще се гласува дали да остане член на групата на БСП или не, е насрочено за днес в 11.30 часа.

БСП обсъжда изключване на Георги Кадиев от парламентарната група

Повод за предложеното драстично наказание е внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език, при положение, че бъде осигурен „едновременен и точен превод на български език".

Преди дни от групата на левицата заявиха, че не подкрепят това предложение на Георги Кадиев и настояха той да го оттегли до вторник тази седмица. Според правилника на групата за изключване са необходими 2/3 от гласовете на всички депутати от БСП, а не само от присъстващите.

В 43-тото Народно събрание групата на социалистите наброява 39 души.

„Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах", пише във Фейсбук по повод днешното заседание Георги Кадиев.

Ето какво пише още депутатът по темата:

„Законопроектът ми не е причината. Той е съвсем нормален. Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет.

Ще ви разкажа една история. През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата "доктор хонорис кауза". Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му.

Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах. Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат".

Соцдепутатът влезе с преференциален вот в това Народно събрание. На последните парламентарни избори беше на неизбираемото девето място в листата на БСП за 23 МИР, но личният вот на социалисти и симпатизанти на червените го преместиха веднага след водача на листата.

Разговор с Георги Кадиев очаквайте в предаването на Дарик „Междуредие" в минутите след 13 часа.