БСП обсъжда изключване на Георги Кадиев от парламентарната група
БСП обсъжда изключване на Георги Кадиев от парламентарната група / снимка: БГНЕС, архив

Георги Кадиев да бъде изключен от парламентарната група на БСП, е било обсъдено на заседанието й снощи, съобщава „24 часа". Червеното ръководство и много от депутатите са бесни на колегата си за соловата му акция по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език.

Тон на разгорещения разговор снощи дал Стоян Мирчев. Младият депутат първи мандат поставил въпроса как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се правят такива солови акции без дори да се уведомява групата и да се обсъди предварително темата.

За атаката срещу него съобщи първо самият Кадиев във фейсбук. Рано сутринта той пусна пост, с който обяснява, че е имало разгорещен дебат на група и е било направено предложение за изключването му.

"Не аз съм проблемът на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно", е написал Кадиев. Той уточнява, че въпреки че е бил избран с преференциалните гласове на 5921 души, които са поискали той да е "алтернатива на статуквото в БСП", все пак те са гласували за него като представител на БСП. И публично заявява, че няма никакво намерение да топли стол като независим депутат.

В критиките срещу Кадиев на заседанието на групата се включили много от червените депутати. Зам.-шефът й Атанас Мерджанов също му обяснил, че не може да се правят солови законодателни акции. До гласуване за изключването му от групата обаче не се стигнало. Решено е темата да продължи и на следващо заседание.