„Реформаторският блок потвърди участието си в управленската коалиция. В момента е във висока степен на готовност за подписване на анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и блока и внасянето му на Съвет за развитие, в който ясно, подробно и конкретно с дати, с ясна философия да бъде преподписано продължението на реформата в правосъдието".

Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия здравният министър Петър Москов.

Той коментира и оставката си от зам.-председателското място в ДСБ.

Журналист: Доган е идеологът на турцизацията

„Аз съм си подал оставката от ДСБ като зам.-председател, защото не съм съгласен с това да вкарваме съда в такава изолация, в каквато беше доста време", добави той.

Москов коментира и разцеплението в ДПС:

„Връщането на ДПС през парадната врата на управлението минава през руинирането, самоунищожението или унищожението на Реформаторския блок, доказването му като недобра управленска конфигурация с ГЕРБ. Аз няма да съм човекът, който ще отвори тази врата, било пред Доган, било пред Местан", каза още той.

По думите му Реформаторският блок „не е сбор от няколко партии, които да надделяват вътре в блока, а е надежда за това, че разпокъсаната десница може да работи заедно". И добави: „Стратегическото стабилно политическо бъдеще на държавата зависи от трайна управленска конфигурация между РБ и ГЕРБ".

С "греховете си" Местан искал да върне ДПС във властта "през парадния вход"

Той заяви, че е в добри отношения с Радан Кънев.

„Говорим за отстояване на политическа линия. В този случай с Радан имаме обективни различия", коментира още Петър Москов.

И се върна на въпроса за ДПС: „ДПС е опозиция и се разпада. По тези два въпроса няма спор. Това с геополитическата ориентация и етническия мир е поредното алиби, за да може зад него да се прикрива една безнаказаност и разхищение към публичните финанси. А отговор на въпроса на кого е по-близък Пеевски - на Доган или на Местан, няма верен отговор".

Относно данък „вредни храни" здравният министър заяви: „Този данък няма фискална цел. Той има здравни цели - промяна в нашите хранителни навици. Данъкът ще бъде внесен на обсъждане следващия месец в Министерския съвет. Този данък не е част от управленската програма. Той е инициатива на здравното министерство и на Министерството на спорта".

Горанов: Данък "вредни храни" няма да бъде приет

„В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на пръстовия отпечатък в аптеките и в болниците. И до началото на април идентификаторът ще бъде въведен", категоричен бе той.

По въпроса за бързото изчерпване на направления за специалист, които се дават от личния лекар, Москов заяви: „Сега вие ще имате гарантираното право на този преглед, независимо в какъв етап на месеца сте отишли. Защото досега, като отидете в края на месеца, няма направления. Сега вие ще имате собственото си гарантирано право на здравно осигурен".

А дали ще се въведат ужасяващи картинки върху кутиите с цигари, Москов бе категоричен, че промяна трябва да има: „Начинът, по който се извършва превенцията, профилактиката и здравната пропаганда, трябва да бъде променян и той се променя. Той трябва да стане не плашещ, а разбираем".

Източник: Novanews.bg