Пенсионери искат да влязат във властта
Пенсионери искат да влязат във властта / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Единна организация на пенсионерите и Закон за участие на пенсионера в обществено-политическия живот в България поискаха участниците в манифестацията, организирана от Движение "Народен юмрук" по случай Международния ден на възрастните хора.

Пенсионерското шествие тръгна по булевард „Витоша", за да стигне до площада пред Президентството и Министерския съвет. Там възрастните хора се обърнаха към президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев с искания за по-високи възнаграждения за всички българи.

„Заплащането в България е 12 пъти по-малко отколкото в ЕС при същите цени. Ние предлагаме през следващата година минималната заплата в България да стане 800 лв., както и десет-процентно нарастване за всяка година, минималната пенсия да е 400 лв.”, коментираха пенсионерите на своя празник.

И още едно предложение.

„С увеличаването на цените, автоматично да се увеличават и пенсиите и то не с пет-десет процента, а съответно на инфлациите, както депутатите – защо те ще живеят при едни условия, а пък ние пенсионерите ще живеем при други условия”, попита една от участничките в манифестацията”.

Възрастните хора поискаха и активно участие в политическия живот у нас и специален час на старейшините, който да се излъчва по националните медии.