/ БТА
"Ресурс от 14 млрд. лева ще се влее в българската икономика през новия програмен период". Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол.

От парламентарната трибуна Пеканов посочи, че страната ни се намира в началото на изпълнението на оперативните програми, но през последните два месеца служебният кабинет е направил важни стъпки в тази посока и вече са одобрени седем от тях. 

Към този ресурс ще се включат и 2,5 млрд. лева национално съфинансиране, стана известно от думите на вицепремиера, отговарящ за европейските средства. 

„По редица от тези европейски програми вече започват процедурите. Шест от тях вече са отворени“, уточни Пеканов. Той обяви, че програмата за наука и иновации предстои да бъде одобрена „до седмици“ от Европейската комисия и посочи, че други европейски държави също се движат с темпове, подобни на тези на страната ни. 

Програмата за регионите ще бъде изпратена в рамките на ноември. Там също има за изчистване някои казуси. Министерството на регионалното развитие и благоустройството имаше активна работа с Европейската комисия. Ако е имало забавяния, те ще бъдат наваксани“, увери Пеканов. 

Въпросът към вицепремиера беше зададен от Станислав Анастасов, народен представител от парламентарната група на ДПС, който поиска Пеканов да начертае  обобщена картина на изпълнението на оперативните програмите от новия програмен период.

„Общините имат спешна нужда от този инвестиционен ресурс, така че да направят живота на гражданите малко по-добър“, посочи Анастасов. 

"В момента се намираме в ключовия момент на изпълнение на Плана за възстановяване и развитие, когато трябва да се забързат процесите и да наваксаме евентуални изоставания. Има заделен голям ресурс за енергийна ефективност", каза още той.

По думите му най-добрият вариант е първо да бъдат направени всички подобрения по текущите закони.

"Апелирам всички закони, които касаят Плана за възстановяване да бъдат разглеждани от парламента по възможно най-бърз начин и да бъде намерен консенсус по тях. Ако някои от тях се забавят, ще се наложи някои от инвестиционните проекти да започнат преди тези законодателни промени да са направени", уточни Пеканов.

"Всички законопроекти по втория транш, с изключение на промените в Закона за енергетиката, са готови", добави вицепремиерът.
 
БТА