/ БГНЕС
Председателят на ДПС Делян Пеевски сезира Прокуратурата, ДАНС и МВР за мрежа от 400 бота, които водят до информационна и дезинформационна война в България.

„Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания от проф. Димитър Вацов, председател на УС на ФХСИ, публикувани в сайта на Фондацията и коментирани в медиите за "Машина от сайтове-гъби", които са близо 400 и произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии”, се казва в прессъобщение на ДПС.

ДАНС, МВР и Прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа, настояват оттам.

„Да се разбере има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир", пише още в позицията.

„Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа  да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всяко подобни посегателства, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи", твърдят от Движението за права и свобода.