Патриотичният фронт постави ултиматум на ГЕРБ
Патриотичният фронт постави ултиматум на ГЕРБ / снимка: БГНЕС, архив

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов постави на управляващите от ГЕРБ седем искания, които да бъдат изпълнени до 1 юли. В противен случай патриотите ще преосмислят подкрепата си към кабинета „Борисов 2". В гневна декларация от парламентарната трибуна Симеонов разкритикува остро управлението на държавата през първите седем месеца от мандата.

Симеонов припомни, че една от най-важните задачи на Патриотичния фронт е борбата с битовата престъпност. Всички заплахи към управляващите бяха в контекста на събитията в Гърмен от последните дни. Част от исканията на патриотите са промени в Изборния кодекс, чрез които да се приеме текстът за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове, в случай че не бъде прието задължителното гласуване без референдум.

Валери Симеонов настоя до 1 юли да бъдат изпълнени седем техни искания. ПФ настояват за незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци, с. Марчево, община Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване, както и ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразноста на останалите постройки.

"Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони в страната", искат още от формацията.

Те настояват и за разглеждане и гласуване в пленарна зала на предложените от тях промени в Изборния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, ПФ настоява за приемане на текста за активна регистрация и увеличаване на санкциите срещу купуване и продаване на гласове, каза Симеонов.

Започване на изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли на увредените участъци от тях, поиска още Симеонов.

Той настоя и за недопускане на увеличаването на цената на електроенергията и предприемането на адменистративни мерки от енергийните дружества и Министерството на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби или кражби в бранша.

ПФ искат още завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.

"Считаме, че изброените по-горе условия са напълно изпълними в срок от 1 юли 2015 г., не са свързани с извънредни непредвидени бюджетни разходи", каза Валери Симеонов.

"За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път родината е изправена пред тежкият проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е че изискват спазването на закона от всички", коментира случая в Гърмен Валери Симеонов.

Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден, смята Симеонов. Според него е наложително спешно да се изясни дълбокият генезис на събитието и да се вземат всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.