Парламентът свали имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов
Парламентът свали имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов / снимка: БГНЕС

Парламентът свали имунитетите на лидера на Атака Волен Сидеров и депутата от партията Десислав Чуколов заради среднощната им акция в клек-шопа на улица "Раковски". Единствето атакистите гласуваха против падането на депутатската им защита, докато всички останали парламентарни групи го подкрепиха.

Както се очакваше в защитната си реч от парламентарната трибуна, лидерът на Атака отхвърли обвиненията и заподозря атака срещу него и Десислав Чуколов.

Сидеров: Имахме сигнал срещу актьор и няколко дни МВР не движеше нищо по него

„Защо аз не си свалих имунитета - това беше най-задаваният ми въпрос от господата журналисти. Не го свалих, дами и господа, защото вече се убедих, че българската правораздавателна система не работи обективно. Веднага давам пример - 12 октомври, съдебно заседание, миналият път си свалих имунитета, знаете при случая Варна, всичко стана без много шум и без комисии. Какво се получи? Стигаме до съд. На 12 октомври имаме съдебно заседание, което започва без защита, без подсъдим, който е заявил, че иска да се защитава изрично и съдийката дава ход ход на заседанието", бяха първите думи на Сидеров пред депутатите.

„Как да вярвам на такава съдебна система. Аз не бягам от съда и никога не съм се крил, но как да вярвам на такава правосъдна система? Как да вярвам на полиция, която веднъж прилага сила, друг път не прилага. Веднъж се държи така, друг път се държи така. Сега излиза и нарушава правилата същата тази полиция, окупира кръстовища. Преди обаче същата тази полиция седеше и наблюдаваше как хвърлят камъни тези протестъри, които сега ми искат главата и крещяха „Волене, ще те убием. Тогава казвах на комисаря и на главния секретар, че не мога да изляза, защото има хора, които крещят, че ще ме убият. А те напираха да изляза навън, за да бъда подложен на линч. Някой изкомандва, че аз трябва да бъда подложен на линч и това да бъда показано за удовлетворение на такива", допълни той.

Той каза, че е много обиден от думите на млада актриса, която според него заявила: „Ударът в лицето на Волен Сидеров за всички беше радост, като Световното от 1994".

„Дами и господа, това може ли да бъде морално, обяснимо и приемливо? Удар по мен да бъде радост за всички или за тази гилдия, която представлява съответната актриса. Ако това е така, значи няма никакви принципи в нашето общество. Значи публичният линч вече е радост за тълпата", допълни още той.

Парламентът свали имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов
netinfo

Парламентът създаде миналата седмица комисия, която трябваше да проучи случай и да предложи на пленарната зала решение - така се стигна до днешното предложение имунитетите на двамата депутати да паднат. Атанас Зафиров от левицата и Димитър Главчев от ГЕРБ влязоха в спор за работата на комисията.

„Подходът в работата на комисията беше формалистичен, нейните членове на практика не разполагаха с необходимото време до началото на първото заседание да се запознаят с огромното по обем съдържание на предоставените от прокуратурата материали и на практика остана с впечатление за едно по-скоро емоционално, отколкото прагматично гласуване", заяви Зафиров.

„Ако от 13 октомври, когато е представено искането на главния прокурор, до 29 октомври, когато заседава комисията, на вас не ви е стигнало времето, за да се запознате с материалите, то няма да ви стигне никога", каза от своя страна Димитър Главчев.

Парламентът свали имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов
netinfo

Депутатът от Атака Явор Нотев, който е и адвокат на Сидеров, също не остана безразличен.

„Десислав Чуколов и Волен Сидеров бяха на първото заседание и думата им беше отнета безцеремонно от председателя на събранието, защото те се опитали да кажат нещо, което него не го интересува и било извън предмета. Но пак повтарям - според него. На следващото заседание поисках изрично да се изслушат тези двама народни представители, защото взимане на решение без изслушване на подсъдим, обвиняем, без последна дума на осъдения на смърт дори, преди обесването, е нещо немислимо", каза емоционално Нотев.

По второто искане на главния прокурор - за сблъсъците в НАТФИЗ след края на изборния ден - депутатите ще решават едва следващата седмица. Причината е все още не е изтекъл 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да се откаже от имунитета си.

Междувременно депутатите приеха и промени в правилника, с което оттук нататък, ако главният прокурор поиска имунитета на един депутат, народните представители да решават не по-рано от 5 дни, а не както досега не по-рано от 14 дни от внасянето на искането.