/ ThinkStock/Getty Images
Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ "Белене" или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол на въпрос относно приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика и бъдещето на АЕЦ "Белене".

Енергийният министър изтъкна, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност. В проекта за енергийна стратегия, която е представена и в парламента, също се посочва, че на страната ни ще трябва нова ядрена мощност от 2000 мегавата.

"Каквото и решение да се вземе оттук нататък, то това ще бъде решение на българския парламент", посочи Теменужка Петкова. Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ "Белене", през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Изготвен доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ "Белене" да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от парламента.
БТА