/ БТА
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване „удължителния закон“ за бюджета. Членовете на комисията обсъждаха законопроекта за удължаване на Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г.

Внесоха в НС закона за удължаване на Бюджет 2022

Българският лекарски съюз подкрепя принципно законопроекта, но категорично възразява срещу едно от предложенията, записани в него, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. В документа е записано, че "Национални рамкови договори за медицинските, съответно за денталните, дейности за периода 2023-2025 г. могат да бъдат приемани след приемането на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.". По думите на д-р Маджаров до приемането на новия бюджет преговарящите страни - лекарският съюз, зъболекарският съюз и здравната каса, биха могли да преговарят и приемат текстовите части на договорите. Цените и обемите ще се договарят след приемането на бюджета за 2023 г.

От Българския зъболекарски съюз изразиха подкрепа за "удължителния закон", но от Българския фармацевтичен съюз изразиха несъгласието си с него.  

Синдикатите подкрепят настояването на ПП за внасяне на Бюджет 2023

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев изрази подкрепата на институцията за предложения проект и увери, че няма да има проблем за извършване на плащанията до приемането на новия бюджет.
БТА