Мнозинството отхвърли предложението обезщетението за гледане на дете да стане 650 лв. - трябвал стимул майките да работят
380 лв. на месец остава размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, решиха депутатите с одобрените на второ четене текстове в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година.

Парите за младите майки стават непроменени, като първата година след раждането те ще продължат да получават средства в размер на 90% от сумата, на която са осигурявани, а от първата до втората година на детето – 380 лв. на месец.

Окончателно: 250 лева минимална пенсия от 1 юли догодина

„Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата“, настоя Надя Клисурска от БСП, която от парламентарната трибуна аргументира неприетото от мнозинството предложение на опозицията парите за отглеждане на дето между първата и втората година да нараснат на 650 лв. месечно. „От 2013 г. обезщетението за отглеждане на дете е почти замразено“, каза тя и припомни, че парламентарната ѝ група за втора поредна година предлага алтернативен бюджет, който предвижда завишаване на сумата.

ООН: България е заплашена от драматичен спад на населението

От ГЕРБ признаха, че сумата е малка, но отправиха въпрос към опозицията. „Смятате ли вие, че ако направим 650 лв. тази сума, това ще доведе до повишаване на раждаемостта“, попита депутатът Румен Генов.

Според него смисълът на тези разпоредби е да се създаде стимул за майките да се върнат на работните си места максимално бързо.

Депутатите в спор за демография: Колко деца се правят в панелките

Участие в дебата взе и новоизбраният социален министър Деница Сачева, която дебютира в дебатите вече в ролята си на социален министър. Тя определи като добри мерките, предприемани от държавата за насърчаването на раждаемостта. Според нея стимулирането на младите семейства да имат деца „не минава единствено“ през парични стимули, а изисква „комплексен подход“. „Майките искат да се върнат по-бързо на работа и този бюджет води именно до това. Наред с това ще се отделят повече пари за детски градини и за плащане на таксите за детски градини на социално слаби семейства. Наред с това, в малките населени места, където няма детски градини, ще се отделят средства за почасово гледане на малките деца. Този бюджет прави баланса между приходи и разходи и всички, които очакват от държавата помощ", обясни социалният министър. 

Деница Сачева
БГНЕС

Трябва ли работодателите да подкрепят служителите си в ролята им на родители?

От „Воля“ също има собствено предложение, предвиждащо парите за майчинство да бъдат в размер на минимална работна заплата, но то също не получи подкрепата на мнозинството.