Панов: Не познавам Иван Костов, приликата между нас е, че сме вегетарианци
Панов: Не познавам Иван Костов, приликата между нас е, че сме вегетарианци / БГНЕС, архив

Висшият съдебен съвет е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата и такива, които се опитват да ги игнорират. Това обясни пред bTV председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Миналата седмица той публично поиска оставката на представляващия съвета Димитър Узунов. Причината - без дебат и гласуване бяха избрани кадровиците, които трябва да се срещнат с европейски прокурори.

„Случва се, че проверяваните редуцират или предоставят информация на проверяващите", обясни Панов. По думите му сред избраните за контакт с чуждестранните експерти няма нито един от тези членове на "критичното малцинство" във ВСС, които публично са реагирали при нарушения на правилата. Изборът по думите на Панов е направен по неясни критерии.

Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов

Скандалът има и своето продължение - представляващият не е придвижил искането за оставка и то не е влязло в дневния ред за заседанието на кадровиците на Темида в четвъртък.

Именно Димитър Узунов обаче е един от хората, подкрепили Лозан Панов за председател на ВКС. „Ако г-н Узунов и мнозинството са очаквали от мен да проявявам поведение каквото е тяхното, изобщо да не ме бяха избирали", коментира съдия номер едно.
Той подчерта, че не смята, че задаването на въпроси на главния прокурор съставлява конфликт.

Лозан Панов иска от ВАС Владимира Янева да бъде уволнена

Панов подчерта, че никога не е бил претендент за президент, вицепрезидент или служебен премиер и никога никой не е водил подобни разговори с него. Панов подчерта, че не познава Иван Костов и никога не се е срещал с него. „Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че аз съм вегетарианец, той - също", подчерта магистратът.