Пак температурни рекорди, в Благоевград термометрите стигнаха 23 градуса
Пак температурни рекорди, в Благоевград термометрите стигнаха 23 градуса / снимка: БГНЕС, архив

Девет положителни температурни рекорди има регистрирани днес, най-топло е било в Благоевград, където са измерени 23 градуса, съобщиха от НИМХ към БАН.

Благоевград е сред местата, където днес има поставен рекорд. Там най-топло за деня е било през далечната 1955 г., когато са били измерени - 19,8 градуса. Сред местата с положителни температурни рекорди за днешния 18 февруари е и връх Мургаш, където са измерени 11,7 градуса. 16 градуса са измерени на Рожен. 19,7 градуса в Драгоман, 18,6 - в Сливен.

На топло време около 20-те градуса, рекордни за днешния ден, са се радвали и хората в Кърджали, където са измерени цели 21,5 градуса. Почти толкова пролетно е било и в Хасково - 21,4 градуса. В Казанлък пък живакът в термометрите се покачи до нетипичните за февруари, но типичните за топлите дни тази година 22,4 градуса.

В София също беше слънчево, почти пролетно време от 19,9 градуса. И макар да не е рекорд, тъй като той е от 20,7 градуса, измерен през 1955 г., времето позволяваше на всеки в столицата да помечтае за идващата пролет.

Не такова е било усещането за варненци обаче, където днес максималните температури достигнаха едва до 7,5 градуса. В морската ни столица е измерена и най-ниската максимална температура днес. Не само във Варна, а като цяло по морето и в Северна България температурите днес бяха по-ниски в сравнение с типично пролетните от последните дни. Причината за това, обясняват метеоролозите, е проникването на малко по-хладен въздух.

Повече за времето четете ТУК