/ БТА
Пациентите с диагноза хепатит C вече няма да чакат шест месеца, за да започнат лечение, финансирано от Здравната каса. Изискването отпада с обнародваните в Държавен вестник днес нормативни промени, съобщиха от сдружение "Хепaктив".

Досега при поставяне на диагноза хепатит C здравноосигурените трябваше да чакат шест месеца, за да се проследи дали ще развият чернодробно заболяване преди да се назначи лечение. Модерната терапия е налична у нас от 2016 година и има над 90 процента успеваемост. За отпадането на това условие от години работят от сдружение "Хепактив".

Проблемът е поставян многократно и от проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология:

"Вместо да лекуваме всички пациенти с хроничен хепатит С, които са диагностицирани, трябва да чакаме те да се влошат едва ли не, за да може след това да ги лекуваме".

Ресорната комисия: МЗ и НЗОК да дадат указания на лекарите за липсващата ваксина за деца

Проф. Антонов припомня как се предава този вирусен хепатит:

"Основно по кръвен начин с едно изключение - секс мъже с мъже".

От днес отпадат и изискваните изследвания на хормона TSH и на пикочната киселина. От сдружение "Хепактив" посочиха, че през миналата година у нас са се лекували 640 пациенти с хепатит C. 
БНР