/ БГНЕС
За днес е планирано провеждането на шествието "Луковмарш", което традиционно не е позволено от общината и държавните органи. Събитието е обявено като Протестно шествие: България помни жертвите на комунистическия терор. Организаторите планират да се съберат на пл. Света Неделя в София, а по-късно да направят и факелно шествие.

От Столичната община обявиха, че не е съгласувала провеждането на шествие в централната част на София. В случай че такова се проведе, Столичната община ще издаде заповед за прекратяване.

Столична община забрани провеждането на „Луковмарш“ в София


В петък Министерството на външните работи, Столична община и кметът на София Васил Терзиев се обявиха против демонстрацията.

От МВнР заявиха, че се обявяват против планираното провеждането на Луковмарш. „Омразата, дискриминацията и антисемитизмът нямат място в нашата страна. Те са несъвместими с ценностите, идентичността, традициите и интересите на българския народ. Прояви от рода на т.нар. Луковмарш представят незаслужено Република България в отрицателна светлина“, съобщават от МВнР. 

Външно министерство се обяви против провеждането на „Луковмарш“ в София

От Столична община обявиха, че провеждането на шествието не е съгласувано с тях. "В случай, че такова се проведе, Столична община ще издаде заповед за прекратяване", заявиха от общината.

Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни, посочва столичният кмет.

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС също коментира темата. Според него “Луковмарш” няма място в европейска България. "Компетентните органи да предотвратят всяка проява на ксенофобия и език на омразата", заяви той.

"Остро осъждам  провеждането на “Луковмарш “ и призовавам държавните органи към недопускането на подобни прояви, които застрашават социалния мир в страната и накърняват достойнството на хората. Недопустимо е в столицата на европейска България да се извършват  действия, в чиято основа  са проявата  на ксенофобия и език на омразата, както и  всеки опит за насаждане на омраза и разделение", допълва Пеевски.

По думите му евроатлантическият път,  по който е поела  България трябва да бъде следван и провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на страната са недопустими.

ГЕРБ категорично се противопоставя на опитите за възобновяване на срамното за България явление „Луковмарш”, заявиха във Фейсбук от партията.

След като за няколко поредни години, считано от 2020 г., правителството на Бойко Борисов и Столична община с кмет Йорданка Фандъкова, успяха да забранят и предотвратят провеждането на събитието, улиците на София отново са застрашени от явен парад и демонстрация на нехарактерни и отречени от българското общество и историята ни човеконенавистнически идеологии.

Българската столица трябва да остане град на толерантността и мъдростта, в който антисемитизмът, расизмът, ксенофобията и езикът на омразата нямат и няма да намерят място. Настояваме Столична община, както и компетентните институции в лицето на МВР, да положат всички усилия за гарантиране и опазване безопасността, обществения ред и достойнството на гражданите и гостите на София като не допуснат т. нар. „Луковмарш” да се състои, заявяват от ГЕРБ.

Луковмарш е вечерно шествие с участници от цяла Европа, провеждащо се в памет на генерал Христо Луков. Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня