Отново голям пожар в защитената местност Калимок-Бръшлен
Отново голям пожар в защитената местност Калимок-Бръшлен / снимка: Dariknews.bg, архив

Пожар избухна тази нощ в защитената местност Калимок-Бръшлен близо до Тутракан. Горели са сухи треви и тръстика в труднодостъпна местност. Пожарът е овладян. Няма опасност за населените места наоколо, съобщи зам.-кметът на Тутракан Петя Василева.

Няма щети за биоразнообразието от пожара в Защитена местност „Калимок-Бръшлен“

Това е вторият пожар в защитената територия през последния месец. Огънят е тръгнал от тлеещо огнище и се е разраснал от вятъра, коментира Василева. Изгорели са големи площи със суха растителност. Не са засегнати горски масиви, няма данни за мъртви животни и птици. Категорично няма опасност за най-близките села Нова черна и Старо село, които се намират на няколко километра от пожара.

Огънят е потушен, но районът се охранява от пожарната с цел да се предотвратят евентуални нови запалвания. Най-вероятно пожарът е в резултат на човешка небрежност. Има подозрения и за умишлен палеж. Подобни инциденти са често срещани в защитената местност Калимок-Бръшлен.

Според местната власт основният проблем за бърза реакция при подобни случаи е липсата на достъп до местността. В блатото няма пътища, влиза се по тесен мост, по който не може да мине пожарна.

Други новини от Русе