Отложиха делото за екстрадицията на Цветан Василев
Отложиха делото за екстрадицията на Цветан Василев / снимка: БГНЕС, архив

Делото за Цветан Василев е отложено за 16 март от 11.30 часа във Висшия съд на Белград, съобщава Нова телевизия.

Днес се очакваше банкерът даде показания пред съда. Трябваше да има решение дали, как и кога собственикът на фалиралата КТБ да бъде екстрадиран, за да отговаря по обвиненията срещу него в България.

Цветан Василев източил над 5 млрд. лева от КТБ?

Василев обаче не се яви, а в съда отиде негов адвокат. Владимир Белянски съобщил на съдията, че клиентът му е болен. Той е представил и подробна документация за здравословното му състояние. От какво точно страда Цветан Василев - не е ясно, защото информацията е засекретена.

Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, но от 2014 година пребивава в сръбската столица.

Цацаров се обърна към Съвета на Европа заради Цветан Василев

Главният прокурор Сотир Цацаров вече сезира европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие.

Каквото и да постанови съдът, окончателното решение ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия. След един месец в страната предстоят предсрочни избори, което значи, че временно на поста няма да има никой, който да вземе финалното решение за това дали Василев да бъде екстрадиран.

Същевременно изтича срокът, в който българската прокуратура трябва да внесе обвинителния акт срещу банкера. Ако не го направят, делото срещу банкера трябва да бъде прекратено.