Цацаров се обърна към Съвета на Европа заради Цветан Василев
Цацаров се обърна към Съвета на Европа заради Цветан Василев / снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за липсата на отговор от сръбските власти за екстрадицията на Цветан Василев. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предметът на искането е свързан със задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняем или осъден.
Поводът е липсата на конкретен отговор повече от година и четири месеца на молбата за екстрадиция, както и липсата на конкретен отговор повече от осем месеца на допълнителна молба за екстрадиция на Цветан Василев.

Цацаров: Цветан Василев сам е решил за действията и сюжетите си

С напомнително писмо от 24 ноември 2015 г., изпратено чрез българското Министерство на правосъдието до Министерството на правосъдието на Сърбия главният прокурор е поискал, на основание Европейската конвенция за екстрадиция, информация постановил ли е сръбският съд решение за екстрадицията на Цветан Василев, както по първоначалната, така и по допълнителната молба.

Сръбски съд отхвърли искането за екстрадиране на Цветан Василев

"Липсата на отговор от страна на сръбските власти по настоящия конкретен случай при наличието на напомнителна кореспонденция за това, в един нетрадиционно дълъг, надхвърлящ по наша преценка разумните срокове за произнасяне по молба за екстрадиция, на фона на традиционно добрите професионални контакти със сръбските власти, ме мотивират да отправя към Вас настоящото искане, в съответствие с чл.3 от посочените по-горе процедурни правила, за бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на чл. 18 ал. 1 от Европейската конвенция за екстрадиция, подписана в Париж на 13 декември 1957 г." е посочено в искането на главния прокурор.

До сръбските съдебни власти са изпратени и още две молби за правна помощ, касаещи призоваване на Цветан Василев.