Старт на 47-ото Народно събрание - четвъртото поред в рамките на 2021 година. Първото заседание на новоизбрания парламент бе свикано с указ № 284 на президента Румен Радев. Тържественото заседание ще бъде открито отново в старата сграда на пл. „Народно събрание“ №2.

Съгласно Конституцията то ще бъде водено от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е урологът д-р Силви Кирилов.

Новият парламент - кога и кой ще удари първия звънец, къде ще седят депутатите

На първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Румен Радев обяви датата на първото заседание на 47-ото Народно събрание

Какво ще е разпределението на депутатските банки:

В средния блок
ще делят места „Продължаваме Промяната”, които имат 67 народни представители и „Има такъв народ” с 25 депутати. Зад тях ще се разположи най-малката партия „Възраждане” с 13 мандата.

Левият сектор по традиция остава за  БСП, които имат 26 народни представители.  До тях ще седят ДПС със своите 34 избраници. Местата вдясно, от другата страна на залата, ще делят ГЕРБ с 59 депутати и „Демократична България”, които имат 16 представители.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Новите депутати от 47-мото Народно събрание бяха посрещнати от протест срещу ваксините.

Протестът се провежда пред централния вход на Народното събрание, откъдето влизат повечето депутати. Протестиращите са разпънали транспаранти срещу ваксините пред паметника на Цар Освободител.