Политическите сили от 47-ото Народно събрание се събраха на техническа среща за разпределение на местата в залата и на стаите в парламента. Срещата е минала в диалогично, разказаха пред журналисти представители на парламентарните групи.

Очаква се първото заседание да бъде открито от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ". Не е обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание, разказаха още участници в срещата.

Ще има разместване в пленарната залата.

Окончателно: ЦИК обяви имената на депутатите в 47-ото Народно събрание


"Колегите от "Продължаваме промяната" решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави", коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че най-вероятно ГЕРБ-СДС ще бъдат в досегашната стая на "Има такъв народ".

Председател на парламента би трябвало да се излъчи от най-голямата парламентарна група "и забележете - ние го казваме, въпреки че в 45-ото НС ГЕРБ беше най-голямата парламентарна група, но това не се случи", коментира още Ненков. Той посочи, че приемат резултатите от изборите и ще бъдат наистина една сериозна опозиция.

Кой колко депутатски места получава в 47-ото Народно събрание

Ива Митева от "Има такъв народ" (ИТН), председател на 45-ото и 46-ото НС, коментира, че са изговорили първото заседание и конституирането на парламента.

"Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха така да помислят още малко някои колеги", посочи тя.

"Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги", коментира Митева и допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС.

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите 2 в 1

"Първото заседание ще открие Силви Кирилов, пак е от нашите народни представители. Разбрах, че се готви, предупреден е. Чакаме вече президентът да издаде указа", коментира Ива Митева. В отговор на въпрос, тя каза, че не са обсъждали кой ще оглави 47-ото Народно събрание. "С мен никой не е разговарял, така че всичко е в сферата на догадките", коментира Митева шансовете да бъде отново председател.

От Партия "Възраждане" също казаха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан. От "Възраждане" ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала, съобщи пред журналисти заместник-председателят на партията Петър Петров и отбеляза, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента.

„Продължаваме промяната” обявиха старт на преговорите за ново правителство

Преговорите се проточиха много по-дълго отколкото ние очаквахме и до голяма степен приключиха успешно, благодарение на нашата позиция на "Възраждане" като диалогична партия, която ясно разбира смисъла на това, което правим в НС, коментира организационният секретар на партията Николай Дренчев.

Относно преговорите за правителство, той посочи, че по-скоро ще останат в опозиция - така, както искат техните избиратели, които са им поставили основна задача и основна маркираща разделителна линия с всички останали - проблемът със спазването на конституционните права на българските граждани, без оглед на това какъв е медицинския им статус.

От "Продължаваме промяната", "БСП за България" и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.
БТА