/ netinfo
Отец Серафим: Най-важното е да помним посланията на Дядо Добри
96256
Отец Серафим: Най-важното е да помним посланията на Дядо Добри
  • Отец Серафим: Най-важното е да помним посланията на Дядо Добри
Има основания за канонизирането на Дядо Добри за светец, каза пред Дарик игуменът на Кремиковския манастир – отец Серафим Янев. Кремиковският манастир е едно от местата, където дядо Добри е живял в последните две години.

"Дядо Добри не просто събираше средства, за да може да възстанови един или друг храм, ами с това искаше да накара самите нас, хората да бъдем милостиви, да проявим милосърдие - нещо, което липсва в днешно време. Той искаше да проявим милосърдие, за да бъде и Бог милостив към нас",каза Янев.

13 февруари: Отиде си Дядо Добри

Дядо Добри неслучайно помагал за възстановяване на църкви и манастири. "Това беше, за да покаже на българите, че там има извор, който може да даде на всеки живот, че църквата не е просто паметник, сграда, а място, където можем да получим благодат от Бога. Това е основната му мисия и служение, което той извършваше, а оттам насетне това, което беше придобил - Бог, който беше в него и тази сила и благодат, естествено, вършеше с всички хора, които се докоснат до него чудото не само да преживяват вярата, но да получават и помощ", каза игуменът на Кремиковския манастир.

На въпрос как старецът е подбирал каузите си, отец Серафим признава, че това е нещо, което никой не разбирал: "Просто той имаше послание, даваше му се къде трябва да отиде. Много хора могат да свидетелстват как в моменти, в които има необходимост и трудност и не могат да намерят разрешение на проблем, той се явява на вратата. Освен че помагаше, интересен факт е, че знаеше точно колко трябва да помогне, без някой да му е казвал".

Срещнах Дядо Добри: Искрени истории за светеца от Байлово и уроците, на които ни научи

По въпроса какъв е пътят за канонизирането на "светеца от Байлово", както приживе наричаха Дядо Добри, отец Серафим се надява, като отмине време, да не забравим уроците му. "Това ще бъде най-важното. С едно формално канонизиране можем да се успокоим, да кажем "направихме каквото трябва", но по-важното е да се постараем да помним посланията, които искаше да ни даде, и пътят, който искаше да ни покаже. Дядо Добри беше точно това - свещ, която свети силно и насочва по пътя към Бога. Да продължим това, да го помним", казва отец Серафим.

По думите му оттам насетне Църквата ще направи каквото е необходимо, когато Бог покаже и прослави Дядо Добри. "Църквата канонизира определен човек за светец, когато той има божията прослава. Има достатъчно основание за това", смята игуменът на Кремиковския манастир.

Кремиковският манастир събира свидетелства за чудесата на дядо Добри

"Първо се гледа животът на човека, неговата вяра, пътят, който е изминал. Дядо Добри имаше изключителен живот, който изцяло беше отдаден на Бога", казва отец Серафим.
Основанията ги има и след като Бог го прослави, мисля, че Църквата ще го канонизира, каза още игуменът на Кремиковския манастир.